Psikopatolojisi bu kadar basit değil, dostoyevski'nin yazdığı kumarbaz kitabı bence tarihte yazılmış en iyi kitaplardan biri ne o adam yaşadığı süre boyunca bundan kurtulabildi ne de ondan sonra yaşam sürenler, İnsanlar kötü örnekler görerek bilişsel olarak bunun önüne geçemezler. Kendi mekanizmamız üzerinde bence net bir hakimiyetimiz yok her insan için konuşmuyorum bazıları güçlü bir iradeye sahip ama genelinin yok, arkaplanda calışan bir sürü fonksiyon var bilinçdışı var bilmem nesi var, var oğlu var yani öyle kolay değil. Zaten bu oyunları yaratan insanlarda bunun farkındalar, dış uyaranlar anamızı ağlatmış durumda uyaranlardan kurtulmak lazım önce.
Benim kendi çıkarımıma göre tamamen şahsi görüşüm bu, kumar meşguliyeti olmayan insanları yakalıyor eğer birinin meşguliyeti yoksa kendisine fazla zaman ayırabiliyorsa türkiye gibi ekonominin batık olduğu bir ülkede haz kaynakları şeytan gibi kulağına fısıldamaya başlıyor gün boyu, aktivite meşguliyet lazım yoksa o seni bulmasa da sen gidip onu buluyorsun bir şekilde. Ben bu konuyu pskiyatrinin çözeceğini düşünüyorum ama şimdilik değil daha çok gelişmesi lazım bu sektörün. Psikoloji buna çare bulamayacak bence çünkü mekanizmanın üzerinde net bir hakimiyeti yok kimyasal gibi değil.