aa ben scooter da kullanıyorum arada. bir arkadaştan alıyorum zaman zaman hem de baya sağlam bişi, şu büyük ve acayip hızlı giden yanar döner ışıklı olanlardan. bu biraz da karakter ve yaşla ilgili birşey. ben 56 yaşındayım hız bana fazla geliyor. bisikletteki 25 kilometre hoz da zaten 300 kilometre gibi geliyor. aradaki seçimi sadece kendime göre yapabilirim. mesela kediyi veterinere götürmek için scooter daha iyi, ayağının altına yük koydukça daha dengeli oluyor. bisiklette bu iş dengeni bozuyor. scooter daha dangıl dungul birşey. amortisörlü falan olmasına rağmen benim kullancığım içini dışına çıkartıyor. biraz da güzergahına bağlı. bisiklet daha kıvrak, çat çoy sağa sola girebiliyorsun scooterda birşey gördün mü duracaksın. bisiklette birşey oldu mu veya teklike sezdin mi at ayağını yere bisiklet altından kayar gider, scooter öyle değil nedense öyle kolay bırakamıyorsun onnu, kayıp dönüp bir tarafına girme sevdasında hep. ben ısınamadım scooter olayın. haa çok param olsa bri tane alır kenara atarım, dandirik birşey. ama onu da pek kullanmam doğrusu.
ama diyorum yaşla da alakalı, zamanla daha yavaş ve sağlam giden araçları tercih ediyor insan. ama manevra kaabiliyeti cidden düşük. şöyle örnek vereyim sana. bende corsa vardı. özellikle mecidiyeköy-köprü bağlantısında sürekli bir otobüs veya daha büyük bir araç ile açmazda kalırdım. sonra stra aldım. açmazda kaldım mı gaza basar kurtulurdum. gün bu işte yoksa kadranda ne gördüğün değil. bisiklet ve scooter için de aynı şey, asıl gücü seni açmazlardan nasıl kurtartığında. veya manevra kaabiliyeti seni kol bacak kırmaktan kurtarabilecek mi. scooterla trafiğin içerisinde gitmeye hiç cesaret edemedim. o laetin inşaatlar sebebiyle dökülmüş kumların veya açılmış çukurların, yoldaki deliklerin üzerinden gidebilmesi mümkün değil, tekerler çok küçük. ama bisiklette en kötü kalkarsın ayağa, abanırsın pedallara o tatsız durum her neyse ondan kurtulursun.
bir de şu var, scooterların küçükleri, o martı tipinde olanlar beş para etmez. buralarda park ederken zincirini bile bağlamadna bırakıyorlar artık, kimse çalmıyor bile. o güç pek birşeye yetmez, sadece sorunsuz bir yolda gidiyorsan eyvallah. ama o da yolda bir sorunla karşılaşana kadar. diğerlerini dersen onlar da motorsiklet parası. bir de tamir olayı var. scooter tamir edenler baya baya scooter'ı sana sokuşturuyor, elektrikli bisikletin elektronğini en kötü temu'dan getirtir kendin bağlarsın. hoş scooter'a da yaptık ama...
diyorum biraz da kişisel tercih meselesi. bana göre bilisiklet daha havalı. hem sağlığa da iyi, egzersiz oluyor. yaşadığın yere, akşam koyacağın yere eve çıkartıp çıkartamayacağına, asansöre sığıp sığmayacağına bak. evde ne yer tutacak ona bak. işe gideceksen ona da bak. diyorum ya tam bir kanaatim yok ama fikirlerim bunlar...
ama iyi düşün... bak eski bisiklet ziyan olmasın diye bisiklet kiti aldım şimdi daha güçlüsünü almama imkan yok. bozulmuyor, kullanıyorsun, kullandığın şeye durup dururken para da vermek anlamsız, öylece elinde kalıyor. scooter alıp da beğenmezsen o da senin elinde kalır istemesen de kullanman gerekir.
bence şöyle yap... bir scooter kirala, birkaç faklı günde olsun ama.. biraz dolaş. biraz alışma zamanı ver kendine. hemen kullanamıyorsun bunları, senin beceriksizliğinden değil, insan hemen alışamıyor. biraz alışınca bir trafiğe gir. ben almadan önce bir kuryeden rica etmiştim, sağolsun izin verdi birkaç dakika kullandım. bu test için mağaza mağaza dolaşmıştım, inekler izin vermemişlerdi. o zaman anladım ki scooter bana göre değil. eğlencesine birşey.
başka diyecek birşey gelmiyor aklıma valla...