şimdi biraz düşündüm de....

aslında adamlar haklı. müşterilere kızacak bir durum yok aslında. yani var da yok... tamam sözlere antlaşmalara sadık kalmamak ayrı bir konu. ama yazılım işi artık çok basitleşti ve ayağa düştü. yok yapay zeka, yok şablonlar... bu şablonlardan codecanyondan ben de kullandım, baya baya da güzel yapılmış şeyler... geçenlerde bir roman için web sitesi rica etti arkadaşım, bilirim para falan vermez, kahve ısmarlarım diye baştan yolunu da yapıyordu zate.. kıramadım, eski arkadaşımdır... girdim google'a bana bir yapay zeka önerdi, kayıt oldum yap dedim yaptı. tek sayfalık birşey, o bana üç beş sayfa çıkarttı. aman diyor arkadaşım eline salık ne güzel oldu falan....

demem o ki bu site işleri yavaştan yok oluyor. mobil uygulama geliştiren bir yapay zeka gördüm geçenlerde. eminim güzel işler çıkartıyordur. benden geçti bu yazılım işi çok sıkılıyrum o işten artık ama visual stdiı bir kenarda durur bende.. güncelleme yapmışlar. copilot eklemişler. deneyim dedim. çatır çatır kod yazıyor. tmam bazı projeler derin deneyim ve bilgi gerektiriyor ama kabul edelim o projelerin kaçı biryesel çalışanlara denk gelir.

bu işi biraz değiştirmek lazım sanırım. projelerin alınması, pazarlıklar, ödemelerin alınması... hatta projelerin içerikleri.. yazılımcılara başka bir yön gerek sanki...

bilemiyorum, çok tatsız bir iş oldu. bakıyorum da gerçekten zamanında satıp kurtulmuşum şirkettenç ofis paraları maaşla sigortalar vergiler falan uğraşılmazdı.

bir yanda da anormal fiyatlara iş yapanlar var. çatır çatır da çalışıyorlar. nasıl oluyor anlamıyorum. birileri o paraları veriyor.

derin bir kazıklama ve değer vermeme davranışı hem müşteri hem de işi yapan insanlar arasında yayılıyor.

tavsiye isteyen olur mu 56 yaşındaki birisinden... projelerinizi kendiniz host edin, zaman bombası yerleştirin. olmadı datayı uzaktan şifreleyecek veri tabanı sütunlarını karman çorman edecek önlemler alın. tek akıllı başkaları mı... kuralları onlar bozuyorsa siz de ona göre önlem almak durumundasınz...

coğrafya kaderindir.