Selamlar.
Win 11 kullanım sürecinde oldukça fazla problem yaşadım, şunu iyi anladım sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, Microsoft için kobay faresi durumundasınız, adamlar sizi istediği gibi kullanabiliyor.
Win 7-8 kullanan biri, 10 sistemine kolayca alışabilir, ancak 10 kullanan biri 11 alışamaz, arada ciddi farklar var, microsoft kendi ayağına sıktı biraz.
İlk başta ana etki ram şişmesi, idealde ortalama min 8 gb genelde 10-12 gb arası ram tüketimi var, buda eğer laptop kullanıyorsanız, sürekli fanların çalışmasını duymak demektir.
Linux'da böyle bir durum yok, onca program çalışmasına rağmen min 2 gb ram, max 4 gb ram tüketimini izledim.Bilgisayar uzun zaman sonra ilk kez bu kadar sessiz çalışıyor

Linuxda sisteminiz yorulmaz, kasılmaz, Win 11 de sisteminiz iyi olsada, çeşitli yerlerde kasma yada örneğin video izlerken hafif ara ara donmalar meydana gelebilir, linuxda böyle bir durum yok.
Linux Steam gibi platformlardaki Protondb araştırmasına göre 10 oyundan 9'unu destekliyor, oyun konusunda 2-3 senede ciddi atılımlar oldu Linux tarafında, yani oyun oynuyorsanız oynadığınız oyunun desteklenme ihtimali yüksek.
Linux çeşitli eklentilerle windows programlarını çalıştırıyor, gpu destekli uygulamalar henüz stabil olarak çalışıyor olmasada ufak tefek kasmalarla idare edebilirsiniz.
Şunu farkettim, linux kullanırken ping oranım %10-20 arası anlamsız bir şekilde düşük seyrediyor speedtest sonuçlarına göre, normalde proxy ve vpn kullandığım için ping oranım yüksek, ancak windows daki orana göre %10-20 daha düşük sonuçlar çıkıyor.
Açıkcası linux'dan oldukça memnunum, en önemlisi bilgisayar sürekli dar boğaza girmiyor, herkese linux'a geçmesini öneririm.
Kullandığım linux işletim sistemi : Arch linux ( Cachyos - Keçios )
Sevgiler.