cok fazla cevap yazilmis, ben de kendi fikrimi paylasayim.
Isvicre'de yasiyorum (almanya'ya da yakiniz). 10 yildan fazladir burdayim ve vatandasi oldum. Buranin dilini konusuyorum, iyi bir isim ve hayatim var. Kendi adima konusursam mutluyum, sessiz, saygili, rahat bir hayatim var.
Eksikligini hissettigim sey ise anne-baba, arkadaslar, bazen türk yemekleri..
ülke elbette önemli ama ilk olarak kendi icinize dönüp sorun; ben yapabilir miyim? üniversite dönemimde erasmus ile gittim yabanci ülkeye, 1.5 yil yasadim. Ben sevdim yurtdisini ve o yüzden, üniversite bitince yüksek lisansimi yapmak icin geldim ve kaldim burda. Bir gram pismanligim yok.
Ama siz ailesiz yapamayacak, duygusal bosluklara düsecek biriyseniz gitmeyin. Ikinci bir nokta, sosyal olmak icin dil cok önemli. O yüzden gitmeye karar verir vermez, o ülkenin dilini sabah aksam calisin. Emin olun o karardan sonra bosa harcadiginiz bir dakikaya bile lanet edebilirsiniz. Ingilizceniz varsa iyi ancak, almanca bilmeniz sizi cok rahatlatacaktir.
Almanya da diger bir cok avrupa ülkesi gibi rahat,sessiz ülkedir (sehir merkezlerini kastetmiyorum. Daha insancil bir yasam sürersiniz, sosyal bir devlettir. Yabanclarin cikardigi sorunladan dolayi belki gizli irkcilik ile karsilasabilirsiniz ki ben onlara hak veriyorum.Iyi bir mesleginiz varsa, denklik alarak ya da orada ilgili meslekle ilgili egitim yaparak daha iyi gelirler edebilirsniz.
Kisacasi; duygusal anlamda kaldirabilecek psikoloji ve potansiyelde biriyseniz gidebilirsiniz. Degilseniz hic ugrasip yormayin kendinizi, cünkü memleket özlemi cok daha agir basacaktir.
Not: almanya batmis, türkiye cennet diyen gurbetciler varsa onlara ayri bir selam söylüyorum, ama ciddiye alinacak tayfa degil onlar.