Günümüzdeki İletişimin tamamı dil ile kontrol ediliyorsa gelişen teknolojide insan davranışlarına en yakın noktada taklit seviyesindeyken güvenlik açıklarını makine dilinde analiz etmek yerine insan davranışlarına odaklanmak mantıklı mı? İnsan makine ilişkisi geleceğin güvenlik açıklarını yaratabilir mi? Şuan bunu Türkçe bir kodlama ile anlattım Dil bizi kısıtlayan yöneten en temel filtre olabilir mi?

edit: tablomuz çıkmamış ama yine de anlaşılır benzer saldırı yöntemleri

İnsan taraftaki yöntem
Makinedeki karşılığı (özet)
Uygulanabilirlik / risk
Sosyal mühendislik (ikna, yalan)
Phishing, spear-phishing, sosyal mühendislik (insan operatörleri hedeflenir) — ayrıca otomasyonla hedefe yönelik bot/mesaj kampanyaları.
Çok yaygın; insan faktörü zayıf nokta.
Manipülasyon / ikna via ödül
Ödül-tabanlı otomasyon manipülasyonu (ör. recommender sistemleri ödül sinyallerini hedefleyerek davranışı değiştirme) — “reward shaping” saldırıları.
Orta-yüksek; ML sistemleri ödül sinyaline duyarlı.
İnandırma / yalan tekrarı
Misinformation / data poisoning — eğitim verisini zehirleyerek modelin davranışını değiştirme.
Yüksek risk; özellikle açık veri kaynakları kullanılıyorsa.
Gaslighting (gerçeği çarpıtma)
Adversarial examples / label flip / model-manipülasyon — sonuçların sistematik olarak yanıltılması.
Teknik karmaşıklık gerektirir ama mümkün.
Sürekli taciz / uyutmama
Resource exhaustion / DoS / chronic low-rate attacks — sistem performansını bozup hata oluşturmak.
Çok uygulanabilir (DDoS vs. uygulama seviye yavaş saldırılar).
Fiziksel yakınlık ile müdahale
Side-channel attacks (EM, power, timing) — donanımsal bilgi sızdırma veya bozulma.
Yüksek uzmanlık, fakat kritik ortamlarda gerçek tehdit.
Gizli kod “yerleştirme” (malware)
Backdoor / persistent malware / supply-chain compromise
Çok tehlikeli; genelde uzun vadeli kontrol sağlar.
İçeriden yardım (insider)
Insider threat / compromised credentials — insanın bilgisiyle veya hesabıyla erişim.
En kritik zayıflıklardan biri.
Duygusal manipülasyon (korku, umut)
UX-pattern manipulation / notification spam — kullanıcı tepkilerini manipüle ederek güvenlik önlemlerinden ödün aldırma.
Kolay ve etkili; sosyal katman üzerinden gerçekleşir.