Merhaba hocam,

Şu anda yaygın olarak ülkemizde de dünyada da tercih edilen ChatGPT, Gemini gibi metin tabanlı YZ araçları tam anlamıyla Yapay Zeka değildir. LLM'dir, bunun ayrımına iyi varmak gerekiyor. Bizim isteklerimize göre şekilleniyor, bir sonraki kelimeleri tahmin ediyor vs. Hepimizin özellikle bu sistemlerle artık hatrı sayılır seviyede mesaisi oldu. Siz de farkına vardıysanız internet-veritabanı üzerinde arama yapmayı iyi beceriyor fakat aynı cümleleri, kelimeleri farklı açılardan döndürüp duruyor.

Görsel üreten YZ araçları için ise hala ''iyi bir tasarımcının'' yerini alacak kadar iyi olduğunu düşünmüyorum. Bir logoyu veya tasarımı iyi yapan şeyin sadece şatafatlı, YZ ile hızlıca hazırlanmış bir şey olduğuna, olacağına inanmıyorum. Tasarımı değerli yapan şeyin onun altında yatan özel hikayesi olduğuna inanıyorum. Bu da ancak hislerle, insanın değer vermesiyle mümkün.

İşin taslak, fikir kısmında ve işleri hızlandırma konusunda gerçekten insana el ayak oluyor. Tabii ki kullanacağız. Adapte olacağız. Şu an dünya çapındaki Humanoid robot-YZ ilişkisi üzerinde çalışan vb. start-up projelerine bakınca; bu bahsettiğimiz LLM sistemlere YZ demek ayıp oluyor Bence reklam, pazarlama, hikaye, insan dokunuşu gibi şeyler hala çok değerli ve kıymetli. Elimde yeni aldığım Logitech markanın bir mouse modeli var, 2-3k civarı para verdim. Şu an büyük firmaların YZ projelerini, girişimlerini, teknolojik inovasyonları falan düşününce elimdeki mouseye bakıp ''%1 teknoloji-ai falandır herhalde'' diyorum ciddi anlamda. Bu yüzden pazar, reklam vb. çok değerli ve kıymetli bence. Bir de öyle sanıldığı kadar çok gelişmişlik yok. Aksine şu an YZ yazılım üreticileri, girişimciler, büyük firmalar YZyi önden gerçekten çok ama çok azıyla pazara girip izleme-değerlendirme aşamasına geçtiler. Reklamı, pazarlamayı, lansmanı falan da çok iyi yapıyorlar hatta Elon Musk'ın humanoid robotlar ile alakalı tanıtımında ''operatörler uzaktan kullanıyor'' sorusuna net bir cevap verilmedi. Sadece belki de pazarı ölçmek, insanların tepkisine bakmak için oluşturulmuş bir reklamdı.

Arz talep var.

YZ gelişimiyle birlikte arz talep dengesinin ortadan kalkacağı mesleklerden uzak durmak gerektiğine inanıyorum. Örnek olarak ilk aklıma kasiyerlik geldi. Bu tarz işlerin biteceği kaçınılmaz bir gerçek. Fakat bir arası tabi ki olacak. İki uç noktada durulması mümkün değil. Yani kasiyerlik bitti, ''bir anda pat yazılımcılık ve tasarımcılık da bitecek!'' demek çok basitçe bir bakış açısı olur. Bitmek kavramından ziyade dönüşmek kavramını kullanmak gerektiğine inanıyorum.

Örneğin;
Bir insan kasiyer- 2 yıl deneyimli - hesap, kitap vb. işlerden iyi anlar
YZ kasiyer robot geldi - deneyimsiz - hesap kitap işlerini iyi yapar

YZ robot oraya entegre edilecek, orayı tanıyacak, eğitilmesi gerekiyor, arıza problem olabilir, belki ilk başta operatör gerecek bu süreçler için. Bu yüzden ''YZ meslekleri bitirecek, ne yapalım?'' demek yerine YZ sektörleri dönüştürüyor, nerede duralım, kendimizi nasıl geliştirelim sorularına yanıt aramamız gerektiğine inanıyorum. Hangi mesleği yaparsak yapalım, neyle ilgileniyorsak ilgilenelim fark etmez kasiyer ya da yazılımcı, dönüşüme bir yerden kullanmaya başlayarak ve reddetmeyerek (tabii ki olumlu kullanarak!) ayak uydurmaya çalışmak, tanımak, denemek her zaman bir adım önde olmamızı sağlayacaktır. Biraz karmaşık olsa da umarım kendimi ifade edebilmişimdir. Sevgiler.