abicim youtube... ama her gün işini görecek şeyleri söyleyeyim...
öncelikle güzel bir platform değil, onu aklında tut. bir trader için gerekli olacak neredeyse hiçbir fonksiyonu içermiyor. mesela otomatik stop falan koyamıyorsun. açıklaması da programlanabiliyor kardeşim kendin yap.
herneyse.. sembolleri seçip ekrana grafiğini getiriyorsun, al sat butonları ile de işlem yapıyorsun. programın kendisinde bir numara yok. öyle detaylı birşey bekleme.. programlaması c# benceri birşeyle yapılıyor. aslında c# ama kendisine has fonksiyonları var. beni kasar o iş. ben python ile ara programlar yazarak hallediyorum robot olayını. bana daha kolay geliyor ve yetiyor. python ile doğal bir entegrasyonu var mt5'in.
bir aracı kurumda hesap açıyorsun. hepsi mt5 ile çalışmıyor. mesela yurtiçinde gcm forex mt4 kullanıyor. mt4 ve mt5 python konusunda ayrılıyor birindeki diğerinde çalışmıyor. ben mt4+e bulaşmam. bazı kurumların kendi yazılımları var. o sebeple metatrader ile işlem yaptıran birini seçmelisin. bu arada *********** da çok paranı alır ama istediğinde vermezler, bir sene sonra falan bir bakarsın ortada kurum murum kalmamış. o sebeple dikkatli ol.
ben ICmarkets ile çalışıyorum. hesap açmak para yatırmak için vpn gerekiyor, proton vpn kullanıyorum, beleş versiyonunu. bir defa hesap açtın mı mt5 çalıştırman için vpn'e ihtiyacın olmuyor. bu kurum çok büyük. kart ile ödeme de alıyor. bana kolaylık.
kaldıraçlı işlemler bunlar biliyorsun. çok sakat işler. 1:10000 kaldıraç falan var. iki dolar hareket seni zengin de eder, 20 kuruşlık düşüş sermayeyi de sıfırlar. bunca senedi kullanırım hala yüksek kaldıraçlardan kaçarım. bir de yüksek kaldıracın emirler üzerinde şöyle bir etkisi var. sen pyasa fiyatınlan almak için düğmeye basıyorsun, o sırada fiyat kuruş, cent oynamış oluyor bir bakıyorsun dünya kadar zararla işleme başlamışsın çünkü o bir cent kaldıraçla çarpılınca büyük bir meblağ ediyor. beni sorarsan maksimum 1:30 kaldıraç kullanıorum. düşüş trendlerinde 1:5 veya 1:10 kaldıraca kadar iniyorum. dediğim kurumda hepsini yapabiliyorsun, birden fazla hesap açabiliyorsun. demo ghesapları var, onu dene derim ben.
mt5 çok hızlı işlem için yapılmış birşey. emri küt yerleştiricen daha sonra stoplarını take profitlerini ayarlayacaksın. hespini aynı anda yapmaya çalışırsan fiyat uçar kaçar. dene, göreceksin.
tradingview diye bir site var. can dostundur. hem türk borsası için hem forex hem de kripto için. onu anlatmak uzun sürer, youtube'dan bak derim. beleş versiyonu var, çok işe yarar ben onu kullanıoyurm. bir ara paralı üye oldum ama bir faydasını görmedim.
trading işi anlık yapılan birşey değil aslında. yeni başlıyorsan seni çok yorar ve zarara uğratır. ben derim ki düşük kaldıraçla sağlam varlılara gir. mesela altın yada gümüş gibi. kriptolar için zaten binance var ama mt5 üzerinden de bunları alıp satabiliyorsun. kendine favorı assetler seçeceksin, üç beş tane, onlarla takılacaksın eninde sonunda. ben altından baka şeyle uğraşmam mesela, ne zaman alternatif arasam hep zararla sonuçlanır.
son zamanlarda tük hisseleri, türk endeksleri, avrupa ve amerikan borsalarında işlem yapabileceğin mt5 kullanan platformlar da çıktı. hem yerli hem yabancı. yerli platformlarda kaldıraçlar düşük, vergi mergi de var. malım devlet burnunu sokmadığı yer bırakmıyor.
benim setup'ı sorarsan ben matriks iq kullanıoyrum. orada robot yazıyorum. onu da mt5 ile çalışacak şekilde konfigüre ediyorum.neden deme, birincisi matriks zaten elimde olan birşey ve kullanıyorum istanbul borsası için, ikincisi bana daha kolay geliyor. forexte altın binance'de altına dayalı kripto ile işlem yapıyorum.
şunu unutma bu forex sana para kazandırmak için senin elindeki parayı almak için geliştirilmiş bir icat. gerçek varlıkları mesela altını manupile etmek zor olduğu için kağıt versiyonunu çıkarttılar. al sana forex.
başka ne diyeyim.... youtube dostundur. sinyal falan verdiğini idda eden yerkerden uzak dur. telegram ve whatsapp gruplarından uzak dur. nasıl karar vereceğim diyorsan kendin öğrenip yapacaksın. aksi takdirde iki ay kazanır sonra tek seferde herşeyi sıfırlarsın. forex yada kaldıraçlı işlemler elindeki parayı sıfırlayabildiğin bir platform.
aklına başka birşey gelirse yaz, elimden geldiğince bildiklerimi söylerim... hatta r10'da kripyo bölümünde bir de altın robotu post'um olacak: o da beleş. ben bu işlerde paralı ve kodunu görmediğim şeylere pirim vermem.
haaa teknik analiz konusunda da aklıma gelmişken birkaç şey söyleyeyim. herkes ekrana bir sürü çizgi çizer. hepsi de doğrudur. o işin yanlışı da olmaz. bak aracı kurumda direktörlük yapmış biri olarak söylüyorum. ben hiçbir teknik indikatöre inanmam. hepsi geçmişi gösterir geleceği değil. ben sadece fiyat hareketlerine bakarım. gerisi bana sorarsan tırt. tabii onlara bakıyorum ama mesela yükselmeye namzet kağıtları falan bulmak için. forexte o iş yaş. istanbul borsası öneririm. en azından yükselme ve dülme miktarı günlük yüzde on ile sınırlı. paran sıfırlanmıyor. eninde sonunda bir sene bekletse bile yatırımın enflasyonu karşılıyor.
bu arada aklıma geldi. neden forex ? sana daha sağlamcı bir yol söyleyeyim. trive menkulde hesap aç. ilk 5 milyonluk işlem sıfır komisyon. eft ücreti hesap işletim ücreti yok. al bir matriks iq ve gridbot, ilgilenirsen onu ayrıca konuşuruz, ayda 5bin lira götürüyor ama bana dert değil mesela. benim aylık portföy getirim bu programın masrafını gözü kapalı çıkartıyor. neyse, al bir de gridbot lisansı, bist 30 hisselerine gridbot kur. 1'er adet 10'ar adetlik kur. açık bırak bilgisayarı sabahtan akşama her gün alsın satsın. zarar mı ettin bazı işlemlerde, isterbekle nasılsa yerine geri gelir, yada sat ve o seviyeden gridbota devam et.
ben olsam böyle başlarım. forex daha profosyonel işi. veya daha gözükara işi. yada daha deli cesareti isteyen cahil kandırma işi. bist daha yavaştır saç baş dökmez. yaşamın için de sana zaman bırakır. forex 24 saat açık yahuççç
metatrader kullanımı matriks iq gridbot eğitim serisi
hadeeee kolay gelsin.