bu gibi durumlar için koşul geliştireceksin. misal ödeme almadın mı? veritabanındaki herhangi bir değeri 1'den 0'a çekeceksin. müşteri sipariş vermeye çalışınca ekranda şu mesaj çıkacak "işletme sahibi yazılımın ödemesini gerçekleştirmediği için siparişiniz alınamıyor". tüm çalışmalarında böyle durumlar için bu tarz bir koşul ekle. böyle tripli değil de, biraz daha resmi olabilir. "sözleşme koşulları sağlanamadığından, sistem durduruldu" gibi.
odeme ? sistemCalisiyor() : rezilEt();
yazarken bi tık eğlendim : ) ilerde daha farklı problemlerde yaşayacaksın. örneğin işi yaptırtıp vazgeçebilirler, herhangi bir iş için konsept tasarım isteyip daha sonra başkasıyla çalışabilirler. sözleşme yap derdim ama, ülkemizde "lafım senet" mantığı var. ne olursa olsun ödeme almadan iş yapma. kıramayacağın eş dost olur, onlardan para almasan bile önce maliyet belirt. sen işi kodladığın için bedava sanıyorlar, bedava işte bile zarar etme ihtimalin var freelance çalıştığında. hatta bazen maliyeti de sen karşılasan, yine zarar ediyorsun; kardeşime 10 sene önce ödevlerini yüklesin ve sunsun diye script yazmıştım kullanmadı.