Valla arkadaşlar kusura bakmayın yani ben de 10 plus yıldır yazılımcıyım ama aslında backend ve blockchain üzerine tecrübem var ve buna rağmen bu soru birçok kişiye absürt gelebilir. Bana da absürt geliyor, hangisini istiyorsan onu kullan diyorum kendime ama işte bu cevap bana yeterli gelmiyor.
Reactjs'de baya iyiyimdir ama sıfırdan html tasarım yap deseniz yapamam ama hazır html templatelerini en ince noktasına kadar component haline getirip Reactjs'e aktarıp react-spring ile uçurup kaçırabilirim, redux-toolkit veya zustand ile state'ini ayarlarım, react-hook-form, yup ve zod üçlemesiyle formlara takla attırabilirim, websocket ve SSE ile anlık data alıp gösterebilirim, performans gerekli olduğu durumlarda webworker kullanarak arka planda hesaplatıp sonucu componentin köşesinde yazdıracak kadar Reactjs'ye hakimim. Hatta biraz daha ileri gidip Rust ile wasm projesi oluşturup donanım hızında çalışması gereken işlemleri yaptırabilirim. Şimdi multiwhats.app projem için bir mobil uygulama ihtiyacı hasıl oldu. Ama ben yıllardır hep şu soruya takıldım kaldım: React Native mi yoksa Flutter mı? Aslında bu soruyu biraz daha detaylandırıp "multi platform mu yoksa her platform için ayrı ayrı teknoloji mi kullanmak daha iyidir" şeklinde sorup eğer cevap multi platform ise o zaman RN mi yoksa Flutter mı diye sorarsak daha iyi olur.
Ben Flutter 2 versiyonunda deneme amaçlı bir proje yapmıştım. Flutterın material design default gelmesi ve componentleri kolayca organize edebiliyor olmak baya hoşuma gidiyor.
React Native tarafında da yine ufak bir proje yapma imkanım olmuştu ama yıllar önceki bilgisayarım RN'i görünce can çekiştiği için üstünde pek duramadım.
Yine Java ile ufak bir android app geliştirmiştim ama an itibariyle Java kullanmak yerine biraz daha uğraşıp kotlin öğrenip onunla yazmak daha mantıklı gibi geliyor. Çünkü android tarafında google sürekli kotline yatırım yapıyor.
Apple tarafında ise Switf UI tek seçenek gibi duruyor ama o olayın dökümanına bile bakamadım henüz. Orada tamamen sıfırım yani.
Şimdi benim durum bu beyler. Tecrübeli arkadaşlar bu teknolojiler hakkında neler söylerler? Artıları eksileri nedir? Şimdi bazı kimseler Chatgpt'ye sor, google'a sor, kendin araştır, balinanın boyu kaç santim, şöförün gözleri ne renk, bir hafta neden yedi gündür tarzında sorular sormazlarsa çok sevnirim. Çünkü benim amacım karar vermekte güçlük çektiğim bir noktada tecrübeli kimselere danışarak karar vermemi kolaylaştırmak. Yoksa biz de biliyoruz googlea chatgptye falana filana sormayı. Ayrıca cevaplar profesyonellikten uzak klavye delikanlılığı tarzında olmazsa da yine sevineceğim.
Edit: İhtiyacım olan özellikleri söylemeyi unuttum. Aynı whatsapp gibi uygulama kapalı olduğunda da bildirim göndermek kolay olmalı. Çok fazla teknik hata ile uğraştırmamalı. React Native'den hatırlıyorum uygulamayı aynı dökümandaki gibi yapmıştım ama çalıştıramamıştım çünkü birsürü ıvırzıvır hatalar vermişti. Böyle gereksiz şeylerle uğraştırmayan bir tech stack arıyorum. Bilgisayarım Semruk S7 4090 64gb i9 13950, ayrıca ufak bir macbook pro'm da var.