GPT Reyiz böyle diyor, kaldıki bende nikon tarafından yapardım tercihimi. Eski bir nikon kullanıcısı olmanında pozitif ayrımcılığı var tabi

Harika bir adım — hem hobi hem küçük işler için fotoğraf makinesi almak çok zevkli ve doğru seçimlerle yıllarca keyif verir. Soruna direkt cevap veriyorum, sonra kısa ve uygulanabilir tavsiyeler:
Özet — hangi makineyi almalı?
  • Canon EOS 700D (Rebel T5i) — amatörden ileri amatöre geçiş için daha iyi tercih. Daha sağlam gövde hissi, dönebilen dokunmatik ekran, kullanım kontrolleri ve genel performans/kalite 4000D’den üst düzey.
  • Canon EOS 4000D — çok düşük bütçeli, “başlangıç için en ucuz DSLR” seçeneği. İş görebilir ama sınırlamaları (daha basit kontroller, daha az dayanıklı yapı, daha zayıf ergonomi) uzun vadede can sıkabilir.
Kısaca: bütçen el veriyorsa 700D (tercihen ikinci el iyi durumda) al; bütçe çok kısıtlıysa 4000D alınabilir ama ileride yine yükseltme isteyebilirsin.
Neden 700D daha iyi?
  • Dokunmatik ve açılı ekran: özellikle aile fotoğrafları, düşük açılardan çekimler ve video için büyük kolaylık.
  • Daha iyi kullanım kontrolleri (daha fazla fiziksel düğme/dial), AF ve genel his — öğrenme sürecinde kolaylık.
  • Daha esnek: portre, sokak, küçük işletme ürün çekimi gibi çeşitli işler için daha uygun.
4000D’nin kabul edilebilir olduğu durumlar
  • Bütçe en önemli faktör ve “sadece öğrenmek için” çok ucuz bir başlangıç arıyorsan.
  • Çok hafif, basit kullanım istiyorsan — ama fotoğraf kalitesi/işlevsellik açısından sınırlı.
Alternatif öneriler (aynı bütçe aralığında bakılmalı)
  • Sony A6000 (ilk nesil ama harika) — aynasız; AF ve görüntü kalitesi açısından çok iyi, kompakt. İkinci elde bulunur ve fiyat/performans mükemmel.
  • Nikon D3500 / D5600 (ikinci el) — Canon 700D’ye denk/benzer sınıfta; özellikle D3500 çok iyi pil süresi ve kolay kullanım sunar.
    (Bunlar alınabilecek iyi alternatifler; hangi markayı daha kolay bulabileceğin ikinci el pazara bağlı.)