MaXeM adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Teşekkür ederim, yazdıklarınız çok mantıklı ve tıbbi açıdan gayet açıklayıcı olmuş.
Benim itirazım zaten “neden bu branşı seçiyorlar” kısmına değil, neden bu kadar mahrem bir alanın erkekler tarafından bu kadar yoğun tercih edildiğine dair.
Yani mesele sadece ekonomik ya da idari değil; mesele, bir kadının bedensel ve duygusal mahremiyeti.
Tıp bir meslektir, evet; ama doğum bir işlemden çok daha fazlasıdır — bir kadının yaşamındaki en özel ve kırılgan an.
Bir erkek doktorun bu sürece mesleki olarak yaklaşması elbette mümkündür, buna kimse “yapamaz” demiyor.
Ama ben, bir kadının bu süreçte kendi cinsinden bir doktora güvenmeyi istemesini saygı duyulması gereken bir refleks olarak görüyorum.
Dolayısıyla ben “erkekler bu bölümü seçmesin” derken, kimseye hakaret etmiyorum; sadece diyorum ki:
“Bir kadının mahremiyetine saygı, tıp etiğinin de, insanlığın da temelidir.”
Kısacası, konu para veya tercih değil; konu mahremiyetin sınırları.

Selamlar, sevgiler benden de
Sizin bakış açınıza göre düşünüp bu şekilde doktor ve hatta mesleki alan tercih eden doktorlar bulunuyor. Bence düşüncenize "yanlış" demek saygısızlık olur. Bir doktor adayı, hekimlik sürecini tamamlayınca hipokrat yemini ediyor. Bildiğim kadarıyla bu metin içerisinde şu ifadeler yer alıyor:

"Görevimle hastam arasına ; yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğime..."

Yani halk ağzıyla tıpta "ayıp olur; cinsiyet,din, etnik köken vb..." gibi kavramlar yok. Onların karşısına geldiğimizde bizler birer hasta ve tanı bekleyen kimseleriz. Farklı düşüncelere girmiyorlar/girenler hakkında da ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Saygı gösterilmesi gereken bir alana, en iyi hizmeti vererek gösteriyorlar. Ancak cinsiyet ayrımı, tıp alanında saygı olarak nitelendirilmiyor. Nitekim onlar bu alanda çalışmış uzmanlık almış ve belirli aşamalardan başarıyla geçmiş kimseler. Sizinle aynı görüşte olanlar, cinsiyeti kadın olan uzmanları zaten tercih ediyor. Bedensel ve duygusal mahremiyetine saygıyı, en iyi hizmeti vermeye çalışarak gösteriyorlar. Yani uzmanlığını bu alanda seçen/seçecek olan doktorlar için "mahrem bir alan değil: ilgilenilmesi ve tanı konulması gereken hastalara hizmet verilecek bir alan". Mahremiyetin sınırları ise hastane/klinik duvarları ile sınırlı kalıyor. Yani bu kimseler, sizinle dışarıda farklı bir aktivitede bulunmuyor: hastalığınızı veya özel durumunuzu yayınlamıyor. Doktor-hasta gizliliğini sağlıyor ve sadece sağlığınıza kavuşmanız için çalışıyor.

Alan tercihi konusunda yukarıda kendi fikirlerimi söyledim, saygı konusunda da görüşüm bunlardır. Ancak ben sizin görüşünüze yanlıştır demiyorum: farklı bir bakış açısı diyorum. Sizin gibi düşünüp cinsiyete göre doktor kararı veren kimseler de bulunuyor. Bu da yanlış değildir kanımca.

Selamlar, sevgiler.