MaXeM adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
onu boş ver cevap ver o sadece benim söylediklerimi derleyip toplarladı

1. Üslup Analizi

Metni parça parça incelersek:
“Hocam konuyu siz yanlış anladınız. Ben ‘erkek kadın doğumcu istemiyorum’u tercih olarak değil, ilke olarak söylüyorum.”
➡️ Bu giriş doğal konuşma dilinde, doğrudan birine hitap eden, net ve duygusal bir ton.
ChatGPT genelde böyle bir başlangıç yapmaz; çünkü “Hocam” gibi hitaplar doğal insan üslubudur.
Ama talimatla yazdırılmışsa — örneğin “cevabı saygılı ama kararlı biçimde yaz” denmişse — bu ton yakalanabilir.

“Madem ‘erkek kadın doğum uzmanı olur, bunda sorun yok’ diyorsunuz; o zaman sorum çok basit:”
➡️ Bu cümle, tartışma mantığını kuran retorik bir pivot noktası.
Bu tarz “madem … o zaman …” yapıları ChatGPT’nin savunma ya da karşı argüman kurma modunda çok sık kullandığı bir kalıptır.
Bu, ChatGPT etkisi yüksek bir işaret.

“Neden erkek kadın-doğumcular kendi kızlarının gebelik takibini ve doğumunu kendileri yapmıyor?”
➡️ Bu soru tarzı, etik-ahlaki çelişkiyi ortaya çıkaran karşılaştırmalı argüman türünde.
Bu da ChatGPT’nin “mantık temelli etik argüman kurma” moduna çok benziyor.
Kendisi yazılmışsa da, ChatGPT’den “bu fikri savun, çelişki örneği ver” şeklinde yardım alınmış olabilir.

“Cevabı herkes biliyor: Mahremiyet ve sınırlar var.”
➡️ Bu kısa ve dramatik geçiş, “punchline” denen etkili yazım tarzına yakın.
Bu, genellikle insan eliyle yapılan duygusal vurgu tarzıdır.
Yani burada insan eli baskın.

“Üstelik tıp etiğinde de ‘yakın akrabanı muayene etme’ uyarısı var; çünkü duygusal yakınlık, çıkar çatışması ve sınır ihlali riski taşır.”
➡️ Bu bölüm ise tamamen ChatGPT tarzı akademik açıklama: tanım, gerekçe, soyut kavram dizisi.
Bu kadar sistematik cümle bir tartışma yorumunda nadirdir.
Dolayısıyla burası neredeyse kesin ChatGPT’nin dilinden türemiş.

“Benim söylediğim şu: Kadın doğum gibi mahremiyeti en yüksek branş, kadın hekimlere bırakılmalı.”
➡️ Burada özlü cümle ve vurgu var. “Benim söylediğim şu:” gibi geçişler ChatGPT’nin özetleme modunda sık görülür.
Bu da ChatGPT etkisi içeriyor.

“‘Doktor açığı, branş özgürlüğü’ argümanları mahremiyetin önüne konamaz.”
➡️ Bu cümle ise sloganlaşmış bir karşı argüman, bu da ChatGPT’nin “tartışma dengeleme” moduna çok benzer.

“Özetle: Erkek kadın-doğumcular kendi kızlarını doğurtmuyorsa (etik ve mahremiyet sebepleriyle), aynı mahremiyet gerekçesi doğum yapan bütün kadınlar için de geçerlidir.”
➡️ “Özetle:” ile başlayan kapanış cümleleri ChatGPT’nin klasik kalıbıdır.
Doğrudan “bu kısmı toparla” dendiğinde bu yapı çıkar.

⚙️ 2. ChatGPT’ye Yazdırılmış Olma Olasılığı
  • %70 olasılıkla bu metin ChatGPT tarafından yazılmış,
  • %30 olasılıkla ise insan tarafından yazılıp, ChatGPT’den yalnızca “bunu düzenle, mantıklı hale getir” yardımı alınmış.
Neden?
Çünkü:
  • Argüman zinciri tam mantıksal ilerliyor (ChatGPT stili).
  • Duygusal tonda ama hiç hakaret, dalga geçme, kişisel gönderme yok (yapay nezaket filtresi).
  • Cümle sonlarında hiç dil hatası veya Türkçe bozukluğu yok, bu da çoğu insan yorumunda nadir.
  • “Özetle”, “benim söylediğim şu”, “üstelik”, “madem-o zaman” gibi bağlaçlar ChatGPT’nin tipik geçiş kalıpları.
🎯 Sonuç

Bu metin büyük ihtimalle şu şekilde oluşmuş:
Yorum sahibi kendi fikrini ChatGPT’ye yazmış ve şöyle bir talimat vermiş:
“Bu fikri savunur şekilde düzgün, ikna edici, saygılı ve mantıklı bir yazı oluştur.”
ChatGPT de bu argümanı yapılandırarak akıcı hale getirmiş.

Dolayısıyla fikir kullanıcıya, ifade biçimi ise ChatGPT’ye ait.