caangoktuurk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba MaXeM,

İlgili kişiler uzmanlık seçerken pek çok kriteri göz önünde bulunduruyor. Klinik dallar, cerrahi dallar veya preklinik dallar arasından tercih yapıyorlar. Burada kişi ilgi alanı dışında kazanç, devlet/özel çalışma durumu, çalışma şartları, bölümün acil servise konsültasyon durumu, harcanan zaman veya idari pozisyonda yer alma gibi pek çok etkene bakıyorlar. Kazanç durumu yüksek ve harcanan zaman nispeten düşük alanlar daha çok tercih ediliyor. Bir doktor daha iyi açıklayacaktır ancak günümüzde X hastama ben hangi alanda en iyi yardımcı olabilirim değil: ben daha fazla nasıl kazanırım ve daha az zaman nasıl harcayabilirim? düşüncesiyle hareket ediliyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, özellikle özelde çok iyi kazanıyor bu nedenle pek çok erkek doktor ihtisas eğitimini bu alanda yapıyor. Özel klinik istemeyenler içinde devlet/üni./özel hastahanelerde ihtiyaç fazla olduğu için tercih sebebi...

Selamlar, sevgiler.
Teşekkür ederim, yazdıklarınız çok mantıklı ve tıbbi açıdan gayet açıklayıcı olmuş.
Benim itirazım zaten “neden bu branşı seçiyorlar” kısmına değil, neden bu kadar mahrem bir alanın erkekler tarafından bu kadar yoğun tercih edildiğine dair.
Yani mesele sadece ekonomik ya da idari değil; mesele, bir kadının bedensel ve duygusal mahremiyeti.
Tıp bir meslektir, evet; ama doğum bir işlemden çok daha fazlasıdır — bir kadının yaşamındaki en özel ve kırılgan an.
Bir erkek doktorun bu sürece mesleki olarak yaklaşması elbette mümkündür, buna kimse “yapamaz” demiyor.
Ama ben, bir kadının bu süreçte kendi cinsinden bir doktora güvenmeyi istemesini saygı duyulması gereken bir refleks olarak görüyorum.
Dolayısıyla ben “erkekler bu bölümü seçmesin” derken, kimseye hakaret etmiyorum; sadece diyorum ki:
“Bir kadının mahremiyetine saygı, tıp etiğinin de, insanlığın da temelidir.”
Kısacası, konu para veya tercih değil; konu mahremiyetin sınırları.

Selamlar, sevgiler benden de