Soruyu biraz daha genişleteyim. Kullanıcı odaklı olmak daha güzel olacaktır tabiki. Kullanıcı istediği bilgiyi alacak ve işini görecektir. Lafı evirip çevirmeden makaleyi kısa, öz ve açıklayıcı olarak yazıyorum.
Peki bu durumda sayfada kalma süresi düşecek ve kullanıcı çok kısa sürede okuyup sayfadan/siteden çıkacak. Bu durum seo'yu olumsuz etkileyecektir diye biliyorum. Bununla alakalı google'nin bir aksiyonu varmı? yani kullanıcı istediği bilgiyi alıp başka sitelerde gezmediyse, benim yazdığım kısa içeriği faydalı mı bulur? yoksa kısa sürede sayfadan çıktı diye yararsız mı bulur?
Şöyle bir örnek vereyim. İphone 16 Pro özelliklerini arıyorum. Güzel bir liste halinde tüm özellikleri açıkladım. Veya gribe iyi gelen şeylerle alakalı kısa bir içerik hazırladım. Kullanıcı bilgiyi aldı ve çıktı....
Google'ın tepkisi ne olur?
Google kullanıcı deneyimine bakarken sayfada kalma süresini sanıldığı kadar önemsemiyor.
Evet önemli bir metrik, fakat ilk öncelik kullanıcı içerikten gerçekten memnun kaldı mı sorusudur.
Siz içeriği direkt olarak sunduğunuz için kullanıcı sizin sitenizden sonra bir sonraki siteye (eğer içerikte yeterliyse) geçmeyecektir.
Bu yüzden pogo sticking durumunda avantajlı kalacaksınız.
Burada kullanıcı deneyimine ekstra katkı sağlamak, sayfada kalma süresini uzatmak ve kullanıcıyı etkileşime sokmak için şunları yapabilirsiniz:
- Konuyla alakalı bir video eklemek
- Daha teknik detaylara inerek makalenin devamını uzatmak
- Sektöre bağlı ekstralar eklemek örneğin kullanıcı deneyimleri v.b. bölümler eklenebilir
- Konuyla alakalı ziyaretçinin okuması gereken site içi veya site dışı bir başka içerik/kaynak eklemek
Bu şekilde içerikten alacağınız verimi artırabilirsiniz.
Fakat dediğim gibi kullanıcının sitenizde ne kadar süre harcadığı değil, içerikten tatmin olup olmadığı ve etkileşime girmesi daha önemli sinyallerdir.