Soruyu biraz daha genişleteyim. Kullanıcı odaklı olmak daha güzel olacaktır tabiki. Kullanıcı istediği bilgiyi alacak ve işini görecektir. Lafı evirip çevirmeden makaleyi kısa, öz ve açıklayıcı olarak yazıyorum.
Peki bu durumda sayfada kalma süresi düşecek ve kullanıcı çok kısa sürede okuyup sayfadan/siteden çıkacak. Bu durum seo'yu olumsuz etkileyecektir diye biliyorum. Bununla alakalı google'nin bir aksiyonu varmı? yani kullanıcı istediği bilgiyi alıp başka sitelerde gezmediyse, benim yazdığım kısa içeriği faydalı mı bulur? yoksa kısa sürede sayfadan çıktı diye yararsız mı bulur?
Şöyle bir örnek vereyim. İphone 16 Pro özelliklerini arıyorum. Güzel bir liste halinde tüm özellikleri açıkladım. Veya gribe iyi gelen şeylerle alakalı kısa bir içerik hazırladım. Kullanıcı bilgiyi aldı ve çıktı....
Google'ın tepkisi ne olur?
İkisinden de harmanlıyorum genelde
Benim yayınlamak için seçtiğim konular kısa olmadığından genelde araştırma şeklinde oluyor. Daha çok bilgiye dayalı yazmayı seviyorum. Ama sorarsanız okurların dikkatini daha çok güncel kısa ve öz bilgiler çeker.
Her zaman ilk odak kullanıcı olmalıdır. Sonrasında SEO için optimize edilmelidir.
Zaten kullanıcı için iyi bir içerik sunuyorsanız %90 ihtimalle SEO tarafında da çok bir işlem yapılmasına gerek kalınmaz.