TR icin SEO Bitti, ENG icin ise hersey eskisinden de zor.
SEO dedigin sey zaten site ici ve site disi SEO
Dis SEO = Backlink
Peki rakiplerden backlink amayacagina gore, cope dondurulmus sitelerden alinan backlink paketleri ne isine yarayacak?
Ben temiz yerlerden temiz link ve tanitim yazisi alirim diyeceksin simdi?
Iyi bir yerden alinan tek bir tanitim yazisi bile on binlerce liradir, linklere, icerige ve site giderlerine gidecek paradan bahsetmiyorum. Ha birde socuya para vereceksin.
Peki bu paralar nasil cikacak? Turkce site kazanclari ile buna katlanman mumkun degil.
Ic SEO
Ic seo onemli arkadas tamamda sektore girdiginde 15 senelik rakipler var. Bunlari firma olarak bile dusunmenize gerek yok.
Zaman geciyor. Surda 5 sene 5 dk gibi geciyor.
Bugun bir projeye baslasan rakip olarak karsinda minimum 10 senelik sitelerle karsilacaksin.
Ic SEO'da bir yere kadar.
Bir kisi artik TR Adsense projesi icin SEO yaptiramaz, kurtarmaz.
Google Medic guncellemesi ile zaten 15+ en kazancli sektor Google tarafindan bizzat etkin, yetkin kesinlere tesis edildi.
Doktor veya hastane degilsen saglik kategorisinde net yoksun, ayni sey para, seyahat, teknoloji gibi sektorler icinde gercerli.
Cok kar eden bir firmaysan zaten firmalarin bir cok kismi bu isi televizyon reklamlari ile donduruyor.
Ingilizce projelerde ise SEO calismalari harcanan paraya gore katlanilabilir bir seviyedem kaliyor.
Lakin bu Medic guncellemesi ve buna ek olarak ingilizce siteledeki rekabetin cok daha fazla olmasi, peoje gelistirecekler icinde problem teskil ediyor.
Artik hersey daha zor.
15 senedir site isleriyle ilgilenmis biriyim, kimseye SEO calismasi yaptirmadim ve milyon hitli sitelerim de oldu.
Ingilizce cok proje yaptim.
Ben bile site islerini birakip YAZILIM'a geci yaptim.
Yakin zamanda yapay zeka ile artik insanlar internet sitelerine bile girmeyecek, Youtube ve sosyal medya cok daha guclendi.
SEO'nun bir ise yaramadigini icinin bosaldigini anlamak basit:
Hosting satis konularina girin,
Site satis konularina girin,
Eklenti ve tema satis konularina girin,
Bu cark durduysa herkes mi SEO'da basarisiz?
Yada soyle soralim, SEO yeterli olmuyor mu?
Insanlar kazansa zaten bu cark doner, peki neden kazanmiyorlar?
Hit almiyorlar, hit gelmeyince paraya donmuyor, SEO calismalari ile de sonuc almayinca birakiyorlar.
Ben herkes gibi tek cumle yazip konuyu gecistirmek istemedim.
Herkesin fikrine saygim var ama, "Seo olmez, sekil degistirir" , "Seo olmedi" gibi hicbir argumani olmayan cumleler ile SEO'nun ise yaradigini kanitlayamazsiniz.
Bunu verilerle destekleryin tartisalim.
En basiti konuyu acan arkadasimiz bir grafik koymus, bu veriyi nerden aldiniz?
En azindan bir kaynak gosterebilir misiniz?
Google lens aratinca fazla bir veriye ulasamadim.
Bir seyi tartisacaksaniz argumanla gelin biraz kaynak gosterin arkadaslar.
SEO bitmedi, sadece daha stratejik ve uzun vadeli hale geldi. Klasik yöntemler işe yaramıyor; artık uzmanlık, kaliteli içerik ve otorite şart. Türkçe projelerde kazanç zor, İngilizce pazarda hâlâ fırsat var.