Merhaba arkadaşlar alakasız gibi gruba göre ama Hatay erzinde ikamet ediyorum burada tüccar bile demediğimiz al satçılar harici mandalinamızı alan yok oynarsa fiyat 7 8 tl veriyorlar manavlarda marketlerde 100 ve üzeri fiyatlar fikirlerinize ihtiyacım var değerlendirmeme yardımcı olacak birisi olursa güzel bir miktar vermeyi de düşünüyorum
Satsuma, okitsu, nova hatta ve hatta w.murcott adanada bile bu sene hakkı olan fiyatı görmedi. Okitsu şu an 8-9 TL'den gidiyor.
Meyveyi kurutma, reçel yapma, vs. gibi alternatif fikirler bu işleri bilmeyen çiftçi için astronomik fikirler gibi gelir çünkü tecrübe ve uygun meyveyi elde edebilmek gibi işin içinde birçok farklı etkenler mevcut. İşin içinde olmayanlar için dile kolay geliyor ancak mevzu onlarca/yüzlerce ton olunca iş içinden çıkılmaz hale geliyor, endüstriyel boyutlarda ürün işlenmesi gerekiyor ve bu çok büyük bir maliyet, iş gücü, pazarlama zorlukları ve tecrübe gerektiriyor.
Benim size tavsiyem bu sene 3-5'e bakmadan tüccara verin gitsin. Mevcut fidanlarıda söktürüp bir oduncuya satın, bu yılın mahsülü + odundan gelen para ile Washington, kara kara, fukumoto gibi cinslere yönelin. Sıfırdan bir fidan yetiştirmek evet zor ve uzun vadede gelir getirecek bir fikir ancak inanın şu an narenciye üreticisi olarak devam etmeyi düşünüyorsanız maalesef mevcut piyasada pek seçeneğiniz yok.
Özetle mandalina alt cinsleri birkaç yıldır sallantıda çünkü malum dağ taş narenciye kategorisinde portakaldan çok mandalina cinsleri doldu. Ben olsam ve bu işe devam etmeyi düşünüyorsam bahsettiğim gibi portakal alt türlerine yoğunlaşırdım, şu an bulunduğum bölgede Washington portakalının tüccara satış fiyatı ortalama 20-24 TL.