Messi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu yaziyi okuyunca aklima su geldi. Emin degilim ama asiri mantikli soyleyeceklerim seyler.
Ureticisi TR gibi olsa patenti yurtdisinda olabilir hocam.
Mesela Dankek kek dimi Ulker uretiyor ama patenti yurtdisinda, her satiskan kar aliyorlar.

Ayrica Siz ilacla ile takviye gidayi kiyasliyorsunuz. Evet ayni maddeyi ayni miktarda kullaniyor olabilir ama atladiginiz birsey var.
Takviye ilaci gelistirmek satisa sunmak kolaydir. Ilac gibi degildir. Ilacta gelistirme asamasi yillar surebilir.

Ben patente bagli oldugunu dusnuyorum.
İlaçla, takviyenin arasında elbette farklar var. Ancak, yurt dışındaki ürün ilaç,, takviye değil.
İlaç, lisanslama açısından daha pahalıdır. Daha fazla izin gerektirir. Daha sıkı ve üst düzey bir üretim gerektirir. Bu açılardan, takviyeye göre, bedelinin %50-80 daha fazla olması normal. Hatta abartalım 2 kat olsun.

Anormal olan şey şu:
Birebir aynı şirket, birebir aynı ilacı, birebir aynı marka olarak "Ronosit" adı altında, yurt dışına satıyor. Yurt dışından kastım, tek bir ülke değil. Geniş bir pazardan bahsediyorum. Bunlar içerisinde Türk dostu olan ülkelerde var. Azerbaycan gibi. Detaylıca araştırdım çünkü. Hiçbirinde böyle bir satış bedeli yok. Tekrar tekrar Türkiye'de baktım acaba fiyat yanlış mı yazılmış diye. Bayağı her yerde aynı belirtiliyor.

Patent konusu olsa, her ülkeye etki eder.
Farklı ilaç markası olsa, aynı şirket tarafından satılıyor bile olsa, birine "premium" diğerine "normal" der geçersiniz. Marka değeri sonuçta.

Ancak, ortada bir marka değeri yok. İkinci bir marka da yok.

Gelelim bu maddeye uygun takviye ve ilaç farkına.
İlaç: Oral içilebilir formu, sıvı olduğu için emilimi hızlı. İğne formu, injekte edilebildiği için daha hızlı. 1 ayda toplam faydayı görecekseniz, bu takviyede değişmez.
Takviye: Kapsül olduğu için aldığınız gibi hissetmezsiniz. 1 ayda toplam faydayı görecekseniz, bu ilaçta değişmez.

Aradaki fiyat farkı, ne Türkiye takviye versiyonu, ne de yurt dışı orjinal versiyonu ile uzaktan yakından uyumlu değil.

Yurt dışında üretip, üzerine Türkiye yazıyor olsalar bile, yurt dışında yine pahalı olur.