Selamlar,

Girişimcilik üzerine içerikler üreten egirisim.com 2022 yılında kitle fonlama sitesi fonbulucu üzerinden 3 milyon üzerinde yatırım almıştı. O dönem bende yapsam mı yapmasam mı diye düşünüp son anda vazgeçtim.

Fonlama sonrası eksi üzerinde bir yorum görmüştüm ve az çok benim de düşüncem bu yöndeydi. Sizce de tek bir kişi tarafından yönetilen sektörel haber sitesinin bu değerlere ulaşması ne kadar olası? Sizce para toplama amaçlı şişirilmiş bir balon mu yoksa reel bir yaklaşım mı?

Bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum.

Ekşi'deki yorum

fonbulucu yatırım turunda olağanüstü bir başarı sağlamış haber sitesi.
https://invest.fonbulucu.com/…ampanya/erurrt#finans

girişim meraklılarına durumu şöyle kısaca yazayım da bakalım şu yatırımda benim kaçırdığım ne var sizler söyleyin:

- sadece türkiye pazarına hitap eden ve türkçe yayın yapan bir haber sitesi.
- yayın hayatına 2012'den beri devam ediyor, 2016'da şirketleşmiş bir firma. (10 yıllık mazisi var yani)
- twitter'da toplam 40 bin takipçisi var, kurucusunun da bi 16 bin takipçisi mevcut.
- youtube'da 90 küsür bin abonesi var. ilk videosunu 5 yıl önce çekmiş, totalde 350 videosu var, toplam izlenmesi 5.8 milyonmuş. bu 350 videonun sadece 12'si 100 bin ve üzeri izlenmiş, 23 tanesi 50k üzeri izlenmiş, kalanların çok büyük kısmı 10k'dan az.
- 2016'daki şirketleşme sürecinden itibaren totalde 1.5 milyon+ tl ciro yaptığı söyleniyor.

yukarıdaki rakam ve verilere istinaden ilgili firmanın sahibi planında kısaca bu parayı:
- teknolojik ekipman alımına (kamera, bilgisayar falan)
- bir reklam platformuna (sıfırdan bir reklam platformu kurmayı planlıyorlar sanırım)
- dijital pazarlamaya (sitenin reklamını finanse edeceksiniz yani)
- mobil uygulamaya (?)
ayırmayı planlamış. kadro olarak da 1 kendisi, 1 sosyal medyacı, bir kameraman, 1 içerik editörüyle bu işi çözerim diyor.

peki güzel. şimdi bu şartlar altında fonbulucu'da bu şirketin %6'sına 2.250.000 tl değerinde yatırım planlanmış. bu da demek oluyor ki bu şirketin şu anki değerlemesi tam 37.500.00 tl, yani bugünün kuruyla 2.6 milyon dolar.

erken dönem melek yatırımlarda örneğin 3 yıllık bir süre içerisinde en azından x10 return beklenir. yani fonbulucu'da türk yatırımcısı, bu firmanın önümüzdeki 3 yıl içerisinde tam 26 milyon dolarlık bir değerlemeye ulaşacağını bekliyor ki, böyle bir yatırım planlanlaması yapmış.

neyse yani özet olarak, şu 10 yıldır emek verilmiş ve ortaya çıkan iş oldukça kaliteli olduğu halde max bu noktaya gelebilmiş bu işteki benim göremediğim, hesaplayamadığım o 2.6 milyon dolarlık mükemmel sırrı paylaşacak arkadaşlar varsa, duymayı gerçekten çok isterim. bu saatten sonra da türkiye'de kimse melek yatırımcı yok, fonlama yapılmıyor falan demesin, dediği anda bu haber sitesine yatırılan bu milyonları çaat diye karşısına koymak lazımdır diye düşünüyorum.