Selamlar epeydir konu açmıyordum.
Yurtdışında yaşamaya başladım ve neredeyse vaktim yoktu.

Gerek ekonomik gerek son dönemde yaşanan gelişmeler olsun birçoğumuzun aklına yurtdışı zaman zaman geliyor. Benimde geliyordu, ben risk aldım ve her ne kadar prestijli diyebileceğimiz bir iş olmasada kısa sürede araba alabilmeyi sağlayacak iş için geldim. 2.5 aya yakın bir süredir Sırbistandayım. Çok zengin bir ülke olmamasına rağmen refah ve düzen var. Örneğin geldiğimde benzin 178 dinardı. Maksimum 181i gördükten sonra şuan tekrar 178 dinar. Euro 117 idi. 117.50 gördü ve şuanda 116.50 kaldı ki bu aradaki 1-2 dinar ülkedeki kimsenin para üstü beklemediği tutarlar o derece değersiz.

Genel olarak iş ve gelişimle ilgili kendi yaşadığım süreci ve gözlemlerimi paylaşmak istedim. Belki Sırbistan’a gelmeyi düşünen birilerine yol gösterici olur.

Ben buraya kuryelik için geldim. Geldiğimde başvurularım yapıldı, 3 gün içinde yasal evraklarım tamamlandı işe başladım. Motorum ve evim hazırdı. Oturum iznim de yaklaşık 1 ay içinde çıktı.

Buradaki en önemli şey doğru insanlarla karşılaşmak. Çünkü gerçekten çok fazla *********** var. Kiraladığı motoru başkasına satan mı dersiniz, hiçbir izin yapmadan çalıştıran mı… Çeşit çeşit hikaye dönüyor. Yanlış kişilere denk gelirseniz işleriniz uzar, masrafınız artar.

Bunun dışında birkaç noktaya değinmek isterim:

Dil konusu: İngilizce mutlaka bilin. Biraz da olsa Sırpça öğrenmek çok avantaj sağlıyor.

İklim: Yazları çok sıcak, kışları çok soğuk. Ben hazırlıksız yakalandığım için son günlerde bayağı üşüdüm. Gideceğiniz döneme göre kıyafet seçmek önemli.

Hazırlık: Gelmeden önce ev, iş, ulaşım konularını araştırın. İlk bulduğunuza atlamayın.

Resmi işler: Oturum ve çalışma izinleri konusunda dikkatli olun, belgeleriniz tam olsun.


Benim deneyimim bu şekildeydi. Sırbistan’a gelmek isteyen olursa daha detaylı sorularını konu altına bırakabilir. Elimden geldiğince cevaplarım.