Değerli arkadaşlar merhaba,
Bugün size uzun zamandır yakındığım bir konudan bahsetmek istiyorum. Neden insanlar emekçinin (özellikle de kendi mesleğim mensuplarının) hakkını sömürmeye bu kadar hevesli acaba? Sadece bana mı denk geliyor böyleleri bilmiyorum ama bu kaçıncı? Bir iş için görüşüyoruz, iyi güzel deyip anlaşıyoruz. Ancak adamın ya isteğinin ardı arkası kesilmiyor, ya türlü türlü laf oyunlarıyla adamı kendine köle etmeye, esir almaya çalışıyor, ya yazılımında sırf bir kısmı düzenletti diye çıkan en ufak bir sorunda direkt yazılımcıyı sorumlu tutuyor, ya çıkan en ufak bir sorunda adamı mahkemeyle tehdit ediyor, ya dolaylı yoldan da olsa gel bana bedavaya çalış birlikte para kazanalım diyor ya da bana yazılımlarını ver birlikte satalım diyor da diyor........ Bunların hepsi başıma gelmiş şeyler maalesef. 2-3 ay TEK SEFERLİK bir iş için (arada boşluklar da olsa) asgariden bile daha düşük ücrete çalışmaya katlanır mısınız? Ben sırf müşterinin işi çözülsün, belki birbirimize sonra da faydamız dokunur diyerekten elimden geldiğince işi diğer işlerimle beraber tamamlamaya çalıştım. Ama yok, adamın istekler bitmiyor abi, adamın "sorunlarının" ardı arkası kesilmiyor. Yok eksikmiş, yok şurası olmamışmış, yok şuranın yazı puntosu şöyleymiş... Üstelik bunun gibi bir iş yüzünden diğer işlerim de aksadı, borç ödemelerim vs. hepsi aksadı, gelirim düştü, sonuçta ne oldu? ben zarar ettim! İnsanlara gereğinden fazla yardımcı olmayacaksın, çünkü bir yerde hep suistimal edildiğini gördüm. Yemin ediyorum iş değil şu boş boş adamlar yüzünden yoruldum bırakmak istiyorum şu mesleği artık...

Yahu arkadaşım bir kere elimde yazılımlarım olsa bile sana niye sattırıyım? Seninle ne bağım var benim? Ortağım mısın sen benim? Veya ben sana niye bedavaya çalışayım, sen benim neyim oluyorsun da? Veya ben senin personelin miyim? Ya da iş teslim edilmiş 10 ay sonra bir en ufak bir problem çıktı mı direkt bana geliyor bakıver diye (ki benim yazdığım kodda olmasa bile adam benden biliyor) ve ben senden bir defa para aldım diye ömür boyu taahhüt mü verdim senin yazılımının sonsuza kadar sorunsuz hatasız çalışacağına dair? Belki PHP güncellemesi geldi, belki başka birisine baktırdın onun müdahalesi sonucu arıza çıktı, belki sunucu değiştirdin envai çeşit sebep olabilir altında ben niye sana ücretsiz bakayım aradan o kadar zaman geçmesine rağmen? Teknik destek ve bakım süresi diye bir şey var. Daha da kötüsü, adam Allah etmeye iyi ki bir iş yaptırdı diye RESMEN sizi esiri yapmaya çalışıyor, verdiği 3 kuruş paranın 10 katı kadarı iş yaptırmaya çalışıyor...

Freelancer olmak, özellikle Türkiye piyasasında ve özellikle şu berbat zamanlarda kahrı çekilecek iş değilmiş ben bunu anladım.

Sorum şu olacak size, sizler de böyle şeyler yaşadığınız oluyor mu? Böyle durumlarda ne yapıyorsunuz? Ne yapmak gerekli? Görüşleriniz benim için çok değerlidir.