Değerli arkadaşlar herkese günaydın, herkesin sıkça merak ettiği son dönemlerde gündemden düşmeyen altın ve gümüş hakkındaki kısaca yorumlarımı aktarmak istiyorum. Kesinlikle yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.
- Altın, son 2-3 yıllık dönemde özellikle yastık altı birikim yapanlar için ciddi kazanç sağlayan bir araç haline geldi. Bu süreçte, enflasyona karşı parasını pasif şekilde korumak isteyenler açısından oldukça cazip bir seçenek oldu. Böylece altın, sadece birikim aracı olmaktan ziyade, giderek yatırım aracı haline bürünmeye başladı. Oysa önceki dönemlerde özellikle yüksek enflasyon yaşanan zamanlarda altının cazibesi bu kadar güçlü değildi. O zamanlar, birçok birikim ve yatırım aracına kıyasla daha düşük bir getiri sağlıyordu. Ben bu kadar zamanda böyle bir yükselişi sağlıklı bulmuyorum.
Altın Neden Yükseliyor?
Ekonomistler tarafından açıklanamayan bir durum olarak görülen bu süreci ben birçok nedene bağlıyorum. Çok detay vermeden kısa kısa maddelendirmek istiyorum.
- Ülkemizde ve dünyada birçok ülkede faizlerin düşürülmesiyle yeni bir kazanç arayışı meydana gelmesi (Düşük Faiz Ortamı)
- Piyasadaki belirsizlikler ve yüksek enflasyonik ortamdan güvenli ve risksiz bir şekilde sıyrılmak istenmesi (Piyasadaki Dalgalı Seyir)
- Savaşlar, savaş ihtimalleri, doğal afetler, siyasi ve ekonomik krizler (Piyasada Korku)
- Küresel çapta merkez bankalarının döviz rezervini azaltıp, altın rezervine geçiş yapmaya başlaması (Rezerv Değişikliği)
- ABD Başkanı Donald Trump'ın yaşatmış olduğu sürekli değişken politik belirsizlikler (Sert Ekonomi Politikaları)
- Ülkeler arasında yaşanan gerilimler, ticari ilişkilerin yeniden planlanması veya sonlandırılması (Ticaret Savaşları)
Bu veya bunun gibi daha onlarca sebep üretilebilir ama hangisinin daha etken olduğuna karar vermekte güçlük çekiyorum.
Altın Düşecek Mi?
Ekonomistler tarafından açıklanan bilgilere göre altının düşüp düşmeyeceği de belirsiz, benim bu konuda bazı öngörülerim var. Çok detay vermeden kısa kısa maddelendirmek istiyorum.
- Altının uzun vadede yükselişini sürdürmeye devam edeceğini düşünüyorum, ancak aralıksız bir yükseliş öngörmüyorum.
- Altının bir düzeltme yapacağını düşünüyorum ancak nerede başlayacak veya nerede son bulacak öngöremiyorum.
- Altının çok büyük bir düzeltme yapacağına ihtimal vermiyorum, küçük bir düzeltmeden sonra yoluna devam edeceğini düşünüyorum.
- Altını şuan etkileyen en büyük faktörlerden biri İsrail-Filistin savaşı, ateşkes imzalanarak son bulmuş gözüküyor.
- İsrail-Filistin, İsrail-İran, Rusya-Ukrayna savaş ihtimalleri şimdilik rafa kalkmış gibi görünsede hala ihtimal dahilinde öngörülüyor.
- Savaşların sona ermesi veya ihtimallerin azalması altının yükselme potansiyelinde bir ivme kaybettireceğini öngörüyorum.
Şuan Altın Alınır Mı? Satılır Mı?
Ekonomistler şuan altın almanın çok riskli olduğunu, satmanında yersiz olduğunu ifade ediyor. benim bu konuda yorumum şöyledir.
- Uzun vade beklenecekse şuan altın almak doğru olabilir, olası düzeltmelerde sakin kalmak gerekebilir.
- Kısa vade beklenecekse şuan altın almak riskli olabilir, olası bir düzeltme durumunda alım yapmak daha doğru olur.
- Uzun vade birikim mantığıyla belli oranlarda altın almak, deyim yerindeyse yastık altı birikimi, en mantıklı olan altın birikimidir. (Örneğin ayda 1-2 Çeyrek Altın, ayda 5 Gram Altın vb.)
- Altının ne kadar yükseleceği ve ne zaman düzeltme yapacağı belirsiz olduğu için satmanın doğru zaman olduğunu düşünmüyorum.
Altın Yerine Gümüş Alınabilir Mi?
Ekonomistler birçok birikim ve yatırımcının altın trenini kaçırması durumunda gümüşü işaret ediyor, benim bu konuda yorumum şöyledir.
- Uzun vade beklenecekse gümüş almak doğru olabilir, olası düzeltmelerde sakin kalmak gerekebilir.
- Kısa vade beklenecekse şuan gümüş almak riskli olabilir, olası bir düzeltme durumunda alım yapmak daha doğru olur.
- Fiziki alınmasını önermiyorum, fizikide makas aralığının çok yüksek olduğunu hatırlıyorum. Bankalar ve aracı kurumlardan almak daha mantıklı olabilir.
Ben Ne Yaptım?
- Mevcut birikim ve yatırım portföyümün 2022'den bu yana 4'te 1'i altın olarak duruyor.
- Mevcut birikim ve yatırım portföyümün 2024'ten bu yana 4'te 2'si hisse senedi olarak duruyor.
- Mevcut birikim ve yatırım portföyümün 2025'den bu yana 4'te 1'i para piyasası fonu ve hisse senedi fonunda duruyor.
- Bunlara ek olarak 2024'ün ortalarında yapmış olduğum Gümüş yatırımım var.
- Şuan altın almıyorum, gümüş almıyorum ve bekliyorum. Borsada al-sat yapıyorum kısa vadeli olarak yoluma devam ediyorum.
Elimden geldiğince, altın ve gümüş adına kendi yorumumu yaptım, kimseye yatırım tavsiyesi vermiyorum.