Dixon adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Değerli dostlar doğduğumdan beridir köpek besliyorum, bıldırcın, kaz, ördek, tavuk besledim hobi olarak.

Ancak hiç kuşum olmamıştı. Pazar günü balkona bir kuş kondu, telefondan kuş sesi açtım ve evin içine doğru uçtu. Resimdekinin birebir aynısı, muhabbet kuşu olduğunu biliyorum. Salıncak falan yaptım büyük bir kafesim var içinde duruyor. Kuşu uzman birine gösterdim, erkek bu dedi çok güzel öter. İlerleyen dönemde yanına birde dişi almayı planlıyorum.

- Vitaminli kuş yemi aldım, başka bir öneriniz var mı?
- Ara ara videolar dinletiyorum, karşılık veriyor aralıksız ötüyor. başka bir öneriniz var mı?
- Ara sıra evde uçuruyorum, ilk geldiğinde ele yakındı ama şimdi yakalamak çok zor oluyor.
- Bazen nadiren kendi kendine ötüyor, 1-2 dakika falan sürüyor.
- Yemi çok az yiyor, anormal bir durum vardır diye düşünüyorum. Yarım çay bardağı yemi yiyemedi, 4 gündür. Sizce bu normal mi?
- Maydonoz vs ot tarzı şeyler vermeli miyim?
- Tünek çubukları koydum 4 tane, gece gündüz hep onların üzerinde hiç yere inmiyor, normal midir?
- Kafesten çıkarmaya çalıştığımda gagası ve ayaklarıyla kafes teline tutunuyor bırakmıyor.

Selam dostum,
Öncelikle helal olsun, hayvan sevgini belli etmişsin, kuşun da şanslıymış seni bulmuş. Yeni geldiği için yaşadıkların tamamen normal şeyler, kuşun şu an “uyum süreci”nde. Ortama, sana, seslere alışması biraz zaman alır.
İlk olarak yem konusuna değineyim; yeni ortamda kuşlar genelde az yer. Stres yapar, etrafı gözlemler. Vitaminli yem yeterli, ama yanında arada biraz darı veya çekirdek karışımı verirsen iştahı açılır. Suyu her gün taze olmalı. Maydanoz, havuç rendesi, marul gibi yeşillikleri haftada 1-2 defa az miktarda verebilirsin ama her gün verme, ishal yapar.
Kafesten çıkmak istememesi de normal. Yeni ortamda güven hissetmediği için kaçmaya çalışıyor. Sen konuş, yavaş hareket et, kafesin yanında zaman geçir. Birkaç hafta içinde alışır, eline bile gelir.
Tüneklerde vakit geçirmesi sağlıklı davranış, kuşlar genelde yerde durmaz zaten. Gece sessiz, karanlık bir ortamda dinlenmesine dikkat et.
Kısacası dostum, sabırlı ol. Yeme düzeni, ötüşü ve davranışları zamanla oturur. Şu an tek ihtiyacı huzur ve alışma süreci.