Emreozkurt adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Selam dostum,
Anlattığın belirtiler bayağı klasik PSU kaynaklı duruyor ama yine de tek ihtimal o değil. Siyah ekran sonrası kendi kendine yeniden başlaması, özellikle oyunlarda oluyorsa yüksek yükte güç dengesizliği olabilir. PSU’nun “yetersiz güç verme” ya da “voltaj dalgalanması” anında sistem korumaya geçip reset atabiliyor. O 6 pin girişteki beyaz ışığın yanıp sönmesi de genelde GPU’ya güç akışında sıkıntı olduğuna işaret.
Yine de sadece PSU’dan emin olmadan parça değiştirmek doğru olmaz. Önce kabloları, özellikle ekran kartı besleme hattını kontrol et. PSU kabloları tam oturmuş mu, temassızlık var mı, priz ya da uzatma kablosu kullanıyorsan doğrudan duvardan dene. Ayrıca anakart BIOS’unu güncel tut, bazen güç yönetimi bug’ları da bu tarz restartlara sebep olabiliyor.
Yeni PSU önerisine gelirsek, sistemin için 700W teoride yeter ama kaliteli bir model olmalı. Seasonic Focus GX-650, Corsair RM650e, FSP Hydro G Pro 650W gibi modeller uzun ömürlü ve kararlı güç sağlar. 80+ Gold tercihin olursa daha stabil olur, özellikle RTX 3060 yük altında bazen kısa süreli güç çekişi artışları yapıyor.
Kısacası dostum, önce kablo ve BIOS tarafını bir kontrol et, sonra PSU değişimine git. Ama PSU değişeceksen kaliteli, Gold sertifikalı bir model al, bu sistemle yıllarca kafan rahat olur.
Detaylı yorumunuz için çok teşekkür ederim. Dediklerinizin hepsini kontrol ettim. Farklı prizlere de takıp denedim hep aynı sorun. RAM, ekran kartı, işlemci gibi parçaları başka bir kasaya bağladım orada herhangi bir sorun çıkmadı. Aklıma yapabileceğim başka bir şey gelmedi. Aşağıdaki PSU'yu satın aldım. Ekstra olarak akım korumalı priz de sipariş ettim. Mersin'de yaşıyorum, bana buradaki evlerin elektrik tesisatının sorunlu olduğu söylendi. Belki de bundan kaynaklıdır.