Merhaba Eşim kendisine Instagram üzerinden bir mont sipariş vermişti PTT kargo gelmiş zili çalmış fakat eşim o gün dışarı markete gitmiş sonra kargo şubede gelip alın diye msj atmışlar bende gündüz çalıştığım için gidip alamadım eşimde rahatsız olduğu için gidip alamadı sonra satıcıya geri gitti bu ürün. eşime msj atmış bu gün 200 TL kargo masrafını karşılayın yoksa hakkınızda dava açacağız diye .. tehtitte bulunmuş msj atarak. Ve sözde başka müşterinin ekran görüntüsünü paylaşıyor bak diyor bu müşterim gibi sonra dava açılmış diye beni aramayın msjı yazmış bu nasıl bir ticarettir anlamadım. Biz PTT ye gidemedik PTT personelide kapıya kadar gelip zahmet edip aramamış arasa kapıya bırak diyip alcaz kargoyu alıp geri götürmüş bizim ne suçumuz var ve en önemlisi bu vatandaşın bize bunu yaşatma hakkı varmı
Yapacağınız şey çok basit, karşı taraftan e-fatura isteyeceksiniz ve bekleyeceksiniz. E-Faturayı kestikten sonra ise ben ürünü beğenmemiştim zaten o yüzden iade etmek istiyorum diyeceksiniz ve eğer ödemeyi önceden yaptıysanız kargo ücreti kesintisi haricinde iade yapılmasını isteyeceksiniz. Eğer kapıda ödemeli sipariş ise kargo ücretini karşı tarafa havale/eft olarak göndereceksiniz fakat kargo ücretinin makbuzunu karşı taraftan isteyin. 200TL düz değildir, sonrasında ise size gönderdikleri e-faturadan karşı tarafın işletme ismine ve vergi dairesi kısmına bakacaksınız. Örneğin Bakırköy yazıyor ise vergi dairesinde, Bakırköy tüketici hakem heyeti diye aratacaksınız ve kuruma mail atacaksınız. Mailinizde Instagram üzerinden alışveriş yaptığınızı ve karşı tarafın kargo ücretini yasal olmamasına rağmen tehditkar şekilde istediğinden bahsedeceksiniz. Ortalama 5-6 gün sonra size mail gelecek ve şunu okuyacaksınız. Karşı tarafa hem para cezası kesilmiş olacak hem de sizin ödediğiniz kargo ücretini geri size ödemeleri gerekecek.
Mesafeli satış sözleşmesi geçen sene güncellendi ve artık iadeler için kargo ücretini müşteriye ödettirebiliyorsunuz fakat Instagram üzerinden satışını yapan birisinin hiçbir şekilde sözleşmesini kabul etmediğiniz için her hangi bir şeyi ödemek zorunda değilsiniz.