Her iki görüşte de değerli noktalar var.
Marka tescili süreci, herkes kendi başına yapabilir ile mutlaka danışmanla yapılmalı uçları arasında bir denge meselesidir.
Evet, temel başvuru adımları e-Devlet veya TÜRKPATENT üzerinden bireysel olarak yapılabilir.
Araştıran, mevzuatı okuyan, sınıf sistemini ve süreç takibini bilen biri elbette kendi başvurusunu yapabilir.
Ancak hayır, her durum bu kadar basit değildir.
Bazı markalar stratejik, ticari veya hukuki olarak karmaşık olabilir.
Yanlış sınıf seçimi, benzer marka çatışması veya itiraz süreçleri ciddi risk doğurur.
Bu gibi durumlarda profesyonel destek almak yalnızca kolaycılık değil, ileride doğacak kayıpları önlemenin bir yoludur.
Kısacası;
Kendin yapmak mümkündür ama bilinçli yapılmalıdır.
Danışmanla ilerlemek masraf gibi görünse de, doğru stratejiyle uzun vadede kazanç sağlayabilir.
Önemli olan herkes tek başına yapsın veya kimse kendisi yapmasın değil;
kişinin ne yaptığını bilerek, bilinçli seçim yapmasıdır.
Tartışmaya katkı sunan herkese teşekkürler bu konu tam da bu farkındalığı oluşturmak için açıldı.
Valla açık konuşayım sınıf başına 4200 ₺ vermek yerine kendim araştırır yaparım daha iyi. BU forumda interneti verimli araştırma için kullanamayan insan yok gibidir.
Mesela kendi şirketim için marka tescili yapacağımı ele alalım. Sizin ilanınızda 4000 küsür lira, sınıf başına. 5 sınıflı bir marka alsam 20.000 lira yapar küsürü ile daha fazla tabi. 1 sınıf ile 5 sınıf arasındaki fark neredeyse yok gibidir. Bunu kendi marka tescilini kendi yapmış biri olarak söylüyorum. Bu aradaki 16 bin küsür tl yi neden size vereyim ? Size vereceğim para ile harçlarımı karşılarım daha iyi.