Herkese selamlar, hayırlı geceler.

Malum durumun herkes farkında, tüm piyasalar öldü veya çırpınıyor. Yapay zekanın gelişmesiyle ve ekonominin kötüleşmesiyle herkes sadece ihtiyaç doğrultusunda para harcamaya başladı. En ufak butik bir berber dükkanının bile websitesi, websitesinde randevu sistemi var. Kırk yılda bir karşımıza çıkan büyük projeler, devlet ihaleleri gibi işlerde ise köklü firmalarla yarışamayacağımız için freelancer yazılım işi ise yavaş yavaş son nefesini veriyor.

Bakın, herkes çok haklı. Son günlerde şu kelimeyi çok duyuyorum; "R10 müşterileri fiyat öldürüyor". Bu forumda veya benzer forumlarda kimse alıcı olarak değil ticaret olarak yaklaşıyor ki zaten platformun amacıda bu. Son günlerde bakıyorum herkes telefon, saat, ayakkabı ne varsa satmaya çalışıyor ama satamıyor. Anca açık arttırma ile satışa sunuyor onda da değerinde satamıyor ve kazanamıyor. Herkes çok haklı, alıcı da satıcı da. Bunun nedeni forum yönetimi değil, ekonomi yönetimidir.

Artık internet sektörleri yavaş yavaş bitiyor, ekmeğini yiyen yedi. Afiyet olsun, hatta Rabb'im daha çok daha çok kazandırsın. Kimsenin kazancında, alnının terinde gözüm olmadı, kimseyi kıskanmadım, kimseye imrenmedim ama benimde yapmam lazım dedim. Son zamanlarda yine artan konulardan birtanesi "yazılım öğrenmek istiyorum.", iyi hoş öğrenmek istiyorsunuz, öğrenin tabii ki ama etrafta duyduğunuz gibi para kalmadı artık. Ki bir yazılım şirketinde 5 yazılımcı varsa yarın yapay zekadan dolayı 1-2 kişiye düşecek bu sayı. İstihdam azalacak, işsiz oranları artacak. Öğrenecekseniz en iyisini öğrenin, bir şirketin vazgeçilmezi olun ancak bu 2 yıllık bilgisayar programcılığındayken dikey geçişle ODTU bilgisayar mühendisliğini tutturmak kadar zor bir mesele.

Bunlar benim kendi görüş ve fikirlerimi yansıtmaktadır. Ben artık yavaş yavaş çekiliyorum, baba mesleği olan inşaat sektöründen devam ediyorum. Bitmeyecek tek meslek mermercilik gibi görüyorum. Hiç olmazsa değerli birini kaybettiğinizde mezarını yapan, kırılan mutfak tezgahınızı yenileyen, para kazanmak için açacağınız işletmenizin dekorunu yapan(gıda harici açmayın söyleyeyim) bir kardeşiniz var artık. Tabii ölümsüzlükte bulunursa mezar işi sekteye uğrayabilir. İşin şakası bir yana, inşaatta daha iyi para var herkesi beklerim 😁