PRIMEPANEL adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle elinize sağlık çok güzel yazmışsınız aklıma takılan nokta şu "daha etkilidir, tokatlar, ezer geçer" nasıl diyebiliyorsunuz onu anlayamadım. Domainlerin teknikte hepsinin seoda yeri aynı değil mi? Güven ve kullanıcıya hitap etmesi açısından mı daha etkili olur uzantı onu mu kast ettiniz.

Domaini şöyle düşünebilirsiniz car.es seo.es gibi bir domain düşünebilirsiniz. diğer tüm uzantıları dolu sadece .es kalmış.
Hayir hocam ayni degil. Soyle anlatayim.
Generic dedigimiz com (net org) yani (cctlds disindaki domainler) hepsi ayni.
Buraya kadar sorun yok. burda haklisiniz
cctlds (ornegin es) domainleri ise Generic domainlerden (ornegin com) gore cok zayif gibi gorulur amma 1 istisna var.

2 ornekle kiyaslarim.

2 site ayni kalitede diyelim. Yasi icerik sayisi gucu herseyi ayni.
2 site ingilizce diyelim.
Domainler:
asd.us
asd.com

Amerikadan biri bir arama yaptiginda asd.us kazanir. Hani bunun lami cimi yok. Cunku google diyorki bak bu adam amerikada yasiyor, sitede amerikayi hedefliyen bir site us uzantili. Com kazanma sansi yok. Diger ulke aramalarinda com yener. Tabi ayni gucte siteler icin konusuyorum. Simdi siz hep com siteleri goruyorsunuz. Sebebi ingilizce siteye turkiyeden giriyorsunuz. O yuzden us zaten gormezsiniz. Mesela bir ornek VPN ile lokasyonunuzu Ingiltere yapin com siteden cok co.uk gorursunuz. VPN amerika yapin com siteden cok US uzantili site gorursunuz. Eger belli ulkeyi hedefliyorsaniz ccltd cok ustundur. MEsela 2 ispanyolca site dusunun. Biri com biri es. Site dilide ispanyolca. Ispanyadan yapilan aramalarda es. site ezer gecer hep 1ci olur asla 2. dusmez. Ama diger ulkeden yapilana aramalarda com ustundur.

es uzanti bossa en mantikli is ispanyolca site acmaktir hocam.

Mesela turkiye icin gen.tr olsun com.tr olsun bunlar com.tr ustundur hocam. Biz guclu com.tr gen.tr gibi siteler goremiyoruz o yuzden hep com gozumuze carpiyor. Birtane iyi site yapin com.tr zirveden inmez

Aslinda soyle anlatayim. Evet ccltd dille alakasi yok, bolge ulke ile alakasi var. Simdi adamlar soyle dusunuyor. Adam ticaret yapiyor neden gitsin com.tr domain alip sadece turkiyeyi hedeflesin? Adam com aliyor tum dunyayi hedefliyor site icine coklu dil ekliyor. Zaten cogu zaman ccltd almak mantiksizdir. Tek mantikli ccltdler UK ve US tur hocam alinabilecerk en iyiler bunlar birde co.uk var. Co.uk var birde. Bunlar mantikli digerleri ancak ve ancak o ulkeleri hedefleyecekseniz, o ulke vatandaslarini hedefleyecekseniz mantikli, buda sonucta dil ayrimini ortaya getiriyor. Sonucta Almanyadakileri hedefliyecekseniz almanyadan yapilan aramalar %90 almanca olcagi icin sitenin Almanca olmasida gayet dogaldir

Ne kadar eminsin dersen vpn ile Ulke degistir abd yap ingiltere yap ve ingilizce aramlarda bulun zaten gorursun. Mesela vpn avusturalya yap. ingilizce aramalarda com onunde au. uzantili cok site gorursun.

Bunu sey gibi dusun. Sen istanbuldasin ben izmirdeyim. Ikimizde su tesisat yaziyoruz. Google bana izmirdeki su tesisatci siteleri cikarir sana istanbuldakileri cikarir. Konum onemli.

Domaindede boyle, siten ulke hedefliyorsa o ulke aramalarinda global domain uzantilarini geciyorsun. Seo meiodan bahsetmiyorum 2 site denkse hatta Senin siten %40 gucte olsun com domain %60 gucte bile olsa, senin domainde ccltd domain ise o ulkeden de arama yapiliyorsa seni onde cikariyor.

Bolgesel oncelik, dil degil Ip bakiyor. Diyorki bu kullanici "python coding" aramasi yapiyor
Mesela sitede python.US ve python.com var.

sen Avrupadan python coding aratiroyrsun IP belli Avusturyadasin veya Hollandadasin. Bende Amerikadayim IP belli. Ben amerikadan arattigimda bana python.US onde cikarir. Sen amerika disinda diger ulkelerden arattiginda sana Python.com gosterir.

CCltd evet guclu ama cok mantikli birsey degil hocam bunun arastirmasi yapildi. Cunku tek bir ulkeyi hedefliyorsun geri ulkelerde geri akliyorsun. O yuzden millet com alip coklu dil yapiyor. O en mantiklisi.

Adsense isi yapsam ise ingilizce olsa urun satsam, eger residance yani oturum belgesi alsam, US basvurusunda bulunup us domain alip iyi para kazanirsin gibi hit daha az alirsin ama amerika aramalarinda cok onde olursun. Ondan dedim tercih edilecek ccltdler belli. co uk us gibi. Onun disinda cok mantikli degil es uzantiyi asla tercih etmezdim. Site dili ispanyolca ise kesin es al ama eger site dili ingilizce ise ve Ispanyadan yapilan aramalari bir arastir hocam cok dusuk hismi ingilizce ise zaten basarili olmazsin.

Biraz karisik bir konu Sana yazdiklarimi claude.ai yapay zekaya yapistirip sor ya bu arkadas ne anlatmaya calismmis diye. Onada soru sorarak neyin ne oldugunu daha net anlarsin.

Biraz gicirtili bir konu. Bence 3-5 haneye bakma. com domain al multi dil destekli site yap derim. Illa ccltd domain alicam dersen, sitede ingilizce olcaksa amerika veya ingiltereyi hedefleyip co.uk, us gal. diger ccltdler gereksiz diye dusunuyorum. Amerika nufusu 340 milyon yazan US uzantiyla iyi ekmek yersin.