PRIMEPANEL adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
.es uzantılı 3 haneli keyword domain almaya değer mi?

projelendireceğim, siz olsanız böyle bir uzantılı siteye güvenir miydiniz görüş ve düşüncelerinizi merak ediyorum.
https://moz.com/learn/seo/cctlds

cctlds diye tabi edilen bu domainleri tercih etmezdim. Tabi istisnasi var.
Simdi surdan baslayim cctlds dedigimiz ulke uzantili domainler, dili degil bolge veya ulkeyi hedefler.

Peki bu ne anlama geliyor?

Fransa'da yasiyorsun ve ingilizce arama yapiyorsun.
O halde Fransa'dan yapilan google aramalarinda domin.fr domain.com'u tokatlar.

Ayni sey com.tr icinde ayni hocam.
2 site dusun coin, haber, spor sitesi diyelim. Turkiye'den arama yapildiginda, site dilinin hicbir onemi olmamakla birlikte com.tr siteler com siteleri tokatlar. Dunya uzerinde Turkce arama yapilan ulke neredeyse hic olmadigi icin, dunyaca para bayilip com domain almak yerine com.tr her turlu tercih edebilirsiniz. Hem bedava alirsiniz hem com'dan daha etkilidir.

Global aramalarda ise generic domain denilen cctlds harici domainler ondedir.
Mesela ingilizce siten var. Ingilizce dunyanin her ulkesinde konusuluyor. Her ulkeden arama yapildigini varsayalaim. Elimizde haber sitesi var. 150 tanede ulke var diyelim. Sitelerde denk.
cctlds domainde .es olsun. Ispanya'dan ingilizce aranan bir haber .es sitesi onda ilk sirada gozukur, diger 149 ulkede com ezer gecer.

Bu arada cctlds bazilari belge ister uk us gibi yerlesim yeri ikametgah. es istiyormu bilmiyorum onu inceleyin.

Simdi siz bana sunu diye bilirsiniz hicmi kardesim cctlds almazsin?

Soyle bir durumda alirim hocam. Mesela adsense yapacagim bir kelime buldum ekonomi para ustune TBM cok. Aranma hacmide diyelim alt makalelerle ayda 100.000 hit. Ben com domainle ingilizce siteler arasinda cebelesecegime nabarim .us alirim Amerikadan alacagim hiti hesaba katarsak globalde bu sitenin hiti 100.000'di ben Amerikadan 30.000 hit alirim ama rakibim olmaz. Amerikadan yapilan tum ingilizce aramalari kaparim. Boyle bir durumda mantikli. Zaten gelir seviyesi, satis TBM olarak alinabilecek cctlds domainler belli. Ya us alirim ya uk alirim. Yani Amerika ve Ingiltere gerisine gerek yok. Almanca sitede acilabilir de alirsin almanca bir site kurabilirsin tercih edilebilir. Onun disinda bilemiyorum. es uzanti ispanya olmasi lazim onlarinda gelir seviyesi yuksektir ama onla ulkelerinde ispanyolca arama yaptiklari icin sitreninde ispanyolca olmasi gerekir. Ha bu zaamana kadar anlattiklarimdan sunu cikarabilirsin, ispanyada herkes ingilizce konussaydi tabi yine es domaini alirdim. Ancak es domain alip ingilizce site kurarsan su olur. Ispanyada ingilizce aramalar yapildiginda sen com siteleri tokatlarsin ama bu olmadigi icin es domain alip ingilizce site kurmak mantiksizdir. Dunyada en cok konusulan dil ingilizce oldugu icin us veya uk alin. Tabi bunlara belge gerekiyor hocam. Bunu aldim diyenler var ama belge istenir bu domainlere. Sirf bunun icin yurtdisinda ikametgah saglayan sistemler varki bu domainleri alabilin diye.

Sonuc olarak, evet cctlds dil degil bolge odakli seni 1.ci siraya cikariyor ama dil bir noktada onemli. Sonucta ispanyada inslanlarin tumu ingilizce arama yapsa ozman al gec derim comu tokatlarsin. Ancak Ispanyada ispanyolca konusuldugu ve arama yapildigi icin o bolgeden yapilan tum aramalar ispanyolca olcak. Sen ancak com olan ispanyolca siteleri tokatlayabilirsin.

Biraz karisik bir konu. Bilmiyorum incelemek lazim ingilizce site olacaksa, ispanyada ingilizce aramalar tercih ediliyorsa yine denenebilir.

Site turkce ise tr com tr al gec.

Sorun olursa cevaplarim.