Binamız kentsel dönüşüme gideceği için kiralık ev arayışına girdim. İstanbul anadolu yakasında (maltepe ve civarı) neredeyse tüm ev sahipleri/emlakçılar tahliye taahhütnamesi istiyor.

Tek bir maddenin yazılı olduğu (aşağıya bir örnek ekliyorum), tahliye tarihinin eklenmediği ki asıl önemli olan burası aslında, bir kağıda imza atılması isteniyor. Bu sayede ev sahibi keyfe keder evi kiraladıktan 2 ay sonra bile icra davası ile kiracıyı çıkarabiliyor. Ev sahiplerinin yaşadıkları zorlukları da anlıyorum. Enflasyon yine artarsa benim ev kiram düşük kalır ve zam yapamam gibi kaygılar var çok farkındayım. Ama boş kağıda imza istemek ve insanların bunu kabul etmesini aklım almıyor. Bu kabul edilmiyor olsa bu şekilde bir işlem kendiliğinden yok olurdu ama belli ki tüm kiracılar kabul ediyor.

Örnek:
"
TAHLİYE TARİHİ : (burası boş bırakılıyor daha sonra istenilmesi durumunda tarih atılarak icra yoluyla çıkarma yapılabiliyor)

Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda yazılı adresteki taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince yukarıda belirtilen tarihte tahliye ve boş ve sağlam olarak teslim etmeyi, mal sahibinin icrai takibata geçmesi durumunda yapacağı bilumum masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zarar ve ziyanları hiçbir ihtar, ihbar ve hükme gerek kalmadan derhal nakden ve peşinen ödeyeceğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim."

Ben 7 yıldır aynı yerde oturuyorum ve henüz herhangi bir kiramı birkaç gün bile geç ödemişliğim yok. Kira zamlarını açıklanan tüfe oranına göre değil o bölgedeki muadil daire fiyatlarına göre yaptım her zaman. Çünkü ev sahipleri de mağdur oluyor anlayışlı olmak gerekiyor bu konularda.

Ama şimdi böyle bir taahhütnameyi imzalayıp 3 ay sonra keyfe keder çık daireden denilirse kahrımdan ölürüm.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ne yapmak lazım? En azından 1 yıl sonrası için tarih atalım dediğimde bile kabul edilmiyor.