Yaşım 37 ve altın değerinde çok değerli bilgiler vereceğim.
Ben 23 yaşında kendi işimi kurmuş birsiyim.

Öncelikle kesinlikle ama kesinlikle mümkünse 4 yıl değilse 2 yıllık bir ünversite diploması olmalı. Ünviersite okumak belki ülkemizde değerli değil ama şöyle düşün. Globalde geçerli bir meslek dalına ait diploman varsa ömür boyu iş garantin var demektir. Mesela avukatlık veya harita kadastro gibi diploma değil, inşaat müh, makine teknikerliği, endsütriyel otomasyon benzeri diploman olmalı. Her ülkede iş bulursun, bu cepte.

Kesinlikle ehliyet al, hiç ummadığın zamanda lazım olur. Ama motor ehliyeti alırım motorla para kazanırım kafasında olma.

Teknolojiyi takip et, teknoloji derken eğitim teknolojisi , ev teknlojisi , sağlık teknolojisi vs. Okur yazar olup en azından güncel bir çok konuda az da olsa 2 satır bilgin olsun.

Hayat birçok kez önüne zorluklar çıkartabilir, bunların geçici olduğunu unutma, zorlukla beraber kolaylıkta var.

Para biriktirmek yerine insan biriktir. İnan iyi diyaloğunun olduğu sağlam kişiler sana iş kurarkende, zor gününde de mutlu gününde de destek olacak.

Vefalı ol, egolu olma. Az varlık görünce kafanı çevirip selam sabah kesme, değişme.

İş kurucam diye millete özenip dımdızlak bir işe atılma eğer genç yaşta batarsan telafi edersin ama hayatından 2-5 yıl aralığında kayıp olur ve yıpratır.

Borcunu sözüne sadık şekilde öde, kimseyi aptal yerine koyma veya geçiştirme.Ödeyemiyorsan durumu izah et karşı tarafa.

Yanında iş kur şuraya atıl şöye yap böyle yap diye akıl verenlere güvenme yanında kimse kalmayacak tek tabanca kalacaksın.

Kimsenin parasına, mevkisine vasıflarına güvenme, kimse sana yardım etmez. Kisme sana yardım etmek mecburiyetinde de değil çevreni boşuna suçlama.

Bilmediğin işe yaparım deme ve bilmediğin işe kalkışma rezil olursun hemde itibar kaybedersin.

Dünya sadece Türkiyeden ibaret değil belki gidip bir ülekde yaşama fırsatın olmaz ama en azından 23 yaşından itiabren her yıl 3 gün bilE olsa yabancı ülkeye tatile git. Yaşa , deneyimle farklı kültürleri gözlemle. İnan dünya görüşün ve hayata bakışın değişecek.

20 Yaşında çevrende nasıl bir intiba bırakıyorsan 30-40 yaşında da o intibayı bırakacaksın. O yüzden ikili ilişkilerinde ve yaşantında ona göre dikkat et bir alışkanlık edin.

Sağlık harci herşeyin çözülebileceğini unutma.