Merhaba,
Yaklaşık 1 yıl önce dairemi görmeye 2 mühendis geldi inşaatları varmış sanırım her neyse emlakçıya biz ikimiz oturacağız diyerekten bize de öyle bilgi geldiği için onayladık. Her neyse 2 depozito aldık ve her ay kiramızı düzenli, aksatmadan yolladılar. Evden çıkmaya yakın eve bakmak için abimi yolluyorum ve abim eve gittiğin de içerde 5 kişi eve doğru çıkan 1 kişi ve Allah bilir daha orada olmayan kaç kişi kalıyormuş.
Ben istanbul'a taşındığım için evden haberim yoktu ara sıra gidip kontrol edemedim. 1 Yıl boyunca 7 - 8 kişi tahminimce bu evde kalıyor ve evim full + full eşyalı bir şekilde verdim ayrıca dubleksti ve genişti muhtemelen ondan tercih ettiler. Abim evi girdiğin de pekte sorun görmemiş ama sineklikler v.s bir kaç şey sorunluymuş kırık, bazı yerler de lekeler v.s varmış.
Sizce nasıl bir yol izlemeliyim, depozitolarını masrafları düşüp vermeli miyim? Yoksa hiç depozito vermemeli miyim? Nede olsa kandırıldık. Ve kendileri mühendisiz zarar v.s vermeyiz diyip kirada da indirim yaptım.
CHATGPT ÖZET:
(Bir yıl önce dairenizi iki mühendis olarak tanıtan kişilere kiraladınız, ancak sonradan evde 78 kişinin kaldığını öğrendiniz. Evi full eşyalı vermenize rağmen bazı eşyalar zarar görmüş (örneğin sineklikler kırık, bazı yerlerde lekeler var). Kiracılar düzenli ödeme yapmış olsa da, sizi kişi sayısı konusunda yanıltmışlar. Şimdi taşınırken depozitoyu iade edip etmeme konusunda kararsızsınız; masrafları düşüp iade etmeyi ya da tamamen vermemeyi düşünüyorsunuz.)
Yazım diliniz ve kendinizi haklı çıkarmaya çalışan önyargı biçiminiz ifadelerinizde o kadar net görülüyor ki, karşı tarafın kaç kişi kaldığı konusu doğrudan arka planda kalıyor.
Konuya girişiniz: depozitoya nasıl el koyarım? Acaba yazarken bu niyetin görülmediğini mi düşünüyorsunuz?
Olması gereken:
Kişiler 2 kişi kiralamış, kaç kişi kaldığına dair bulgu sizin şahsi düşünceniz. Ne kadar kaldıklarının da bir garantisi ya da belgesi yok. Her şey kendi düşünceniz. Dairenizi zaten bu saate kadar kontrol etmemişsiniz. Adamlar çıkarken depozitoya el koyma yöntemleri aramaya koyulmuşsunuz. Bu evrede bu dikkatinizi çekmiş.
Depozito geri ödenirken, kaç kişi kalındı biçiminde hesaplanmaz. Siz otel işletmiyorsunuz. Depozitonun amacı, içeride kanıtlanabilir ve kullanımdan doğmayan zararlar varsa bu zararların karşılanmasıdır. Örneğin 1 yıl kullandığı için eşyalar eski gözüküyor ise, bunun parasını alamazsınız. Ancak, koltukları sigarayla yakmışlardır, kılıf değişim ücreti talep edebilirsiniz. Bunların hepsi, şahıslar daireyi terk etmeden önce, dairenin içerisinde. her iki tarafta anahtar devri yaparken yapılmalıdır. Adamlar anahtarı verdikten sonra talep ediyorsanız, adamların da "kardeşim bunu sen yaptın" deme hakkı doğar. Çünkü şu yazım biçimindeki bir profil, o biçimde bir eylem de yapar. Neden yapmasın ki?
Gelelim çok kişi kaldı olayına. Bunun depozito ile ilişkisi zerre kadar yok. Oldu da kanıtladınız ve gerçekten de hukuki olarak çok kişi kalındığını ıspat ettiniz. Bu durumda hukuki yoldan hakkınızı ararsınız, ve karşı taraftan bedeli ne ise, bunu talep edersiniz. Ancak, kontratınızda bunlar açıkça yazılı değilse, ve kalan kişiler kira ödemeden kaldılarsa, arkadaş kaldı vb olayları, bunların hepsi suya düşer. Adamlarında kalkıp evinizi Airbnb'den kiraladım diyecek halleri yok. Muhtemelen inşaattaki evi olmayan birkaç kişiyi bir süreliğine almışlardır, ya da tamamen sizin varsayımızdır.
Evet, sizi suçar biçimde yazıyorum. Çünkü konu başlığı "

" ifadesini, içeriği ise tamamen "depozitoya nasıl el koyarım" ı gösteriyor.