Merhaba arkadaşlar,
SEO denilince genelde ilk akla gelen iki şey oluyor:
On-Page SEO ve
backlink çalışmaları. Ama son dönemlerde fark ettiğim ve doğru kullanıldığında web sitelerine
çok ciddi trafik akışı sağlayan bir yöntem daha var. Adı:
Programatik SEO.
Programatik SEO Nedir?
Programatik SEO aslında belli kombinasyonları otomatikleştirerek binlerce hatta on binlerce sayfayı tek seferde oluşturup siteye eklemek demek.
Mesela;
- Niș kelime + şehir kombinasyonları
- Ürün + kategori + marka kombinasyonları
- Platform + kullanım alanı gibi varyasyonlar
Bu sayede tek tek içerik üretmeden, sistematik bir şekilde
arama motorlarında geniş bir keyword alanına yayılabiliyorsunuz.
Doğru Kullanımı Neden Önemli?
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu şu:
Spam üretmek ile değerli sayfa üretmek arasında ince bir çizgi var.- Eğer sadece boş sayfalar açarsanız, Google bunu fark eder ve ters tepebilir.
- Ama her sayfayı doğru şekilde yapılandırırsanız (örneğin schema markup, meta veriler, doğru H etiketleri, canonical ayarları) o zaman Google bu sayfaları değerli landing page gibi görür.
Nasıl Yapmalı?
- Keyword Araştırması: Kombinasyonlar oluştururken kullanıcı arama niyetine uygun kelimeler seçin.
- Schema Kullanımı: Sayfalara LocalBusiness, Product veya Article schema eklemek büyük fark yaratıyor.
- Dinamik Meta ve Başlıklar: Her sayfada aynı görünen başlıklar yerine, parametrelerden dinamik ama doğal görünen title & description kullanın.
- Kalite Kontrol: Otomatik üretilmiş olsa da sayfaların kullanıcıya faydalı olmasına dikkat edin.
- Index Yönetimi: Gereksiz sayfaları noindex yapın, kaliteli olanları açık bırakın.
Neden Faydalı?
Benim kendi deneyimimden söyleyeyim:
programatik SEO doğru uygulandığında kısa sürede yüzlerce long-tail keywordden trafik çekmeye başlıyorsunuz. Normalde tek tek içerik yazsanız aylarınızı alacak bir iş, programatik yapıda çok daha hızlı sonuç veriyor.
Özetle:
Programatik SEO bir sihirli değnek değil. Yanlış yapılırsa spam, doğru yapılırsa
trafik yağmuru. En önemli farkı, sayfaları gerçekten kullanıcı için faydalı hale getirip Googlea doğru işaretlerle (schema, structured data vs.) sunmak.
Ben bu yöntemi özellikle niş projelerde kullanmaya başladım, kesinlikle denemenizi öneririm.
faydalı olması dileği ile. tek istediğim bir teşekkür