forumda 100 den fazla ticaret yapmış adamın, sırf konu sahibine laf atmak için "burası dükkan değil bilgi paylaşım platformu" diye halülasyon görmesi yok mu =) E birader o zaman git ticaretini başka yerde yap, kupondan hesaba kadar herşeyi burada satmaya çalışıp sonra böyle boş edebiyatlar yapma yani.
r10 forum sitesi olarak ayakta kalabildiyse bunu içindeki ticaret potansiyeline borçludur; forum kültürü vs. ayrı muhabbet elbette tatlı şeyler bunlar ama açık konuşalım. Burada bugün ticareti bitir, yarına r10 falan kalmayacaktır. İnsanlar burada muhabbet veya bilgi için durup bir yandan ticaret yapmıyor, ticaret için durup bir yandan muhabbet veya bilgi alışverişi yapıyor. Forumda paylaşılan bilgilerin, ipuçların vs. dahi %90'ı, aslında marka bilinirliği içindir. Bu ayrımı, bu kafadaki üyeler iyi yapmalıdır.
Forumun bence ana problemi her konuda huzur kaçıran toksik üyelerdir. O nedenle ticareti bırakın, pek çok konuda aklı selim bilgi paylaşımı dahi yapılamıyor. İlan açıyorsun konu baltalanıyor, geçen öğrenciye iş verecektim; adam ödeyeceğim parayı dahi bilmeden ezbere ve iftira ile beni kölecilikle suçlamış. Şikayet ettim hiç bir ceza almadı.
Artık bu tür ilanları öncelikli olarak farklı freelancer ortamlarda açıyorum; çünkü burada anında birilerinin toksik mesajlarına muhattap kalıyorsun ve bu durumda şikayet etsen de faydası olmuyor. Eskiden her site işini burada yaptırırdım... Ama yalan yok en son yaptırdıgım 10 işin belki 2 si buradadır 8 i dışarıda. Çünkü her ilanda toksik mesajlar ile ugrasmaktan bıktım. Eskiden engel atıyorduk, o hakkı da elimizden aldılar.. Bu da tahrik etmeyi sevenlerin ekmeğine yağ sürdü.
Bunun dışında örneğin araba alacağım diye öneri istiyorum anladık zenginsin diye dalga geçiyor, yurtdışında iş fikri için konu açıyorum anladık yurtdışındasın bırak reklamı yazıyor vs.
Forumda ilan açmaya da, soru açmaya da inanın çekinir oldum. Bu durum, dolaylı olarak aktifliği ve ticareti de düşürüyor elbette. Artık arara girip benle ilgili ilanlara bakıp çıkıyorum.
Eskiden bu tür toksik davranışlar için şikayeti zorluyordum, hakkımı aramaya çalışıyordum, sonuçta burası da benim ekmek teknem ve buradaki genel atmosferin bozulmasını istemem. Ancak artık peşine düşmüyorum herkes ne hali varsa görsün diyorum. Çünkü üyelerin bu şekilde duydukları rahatsızlık ve forumun genel huzuruna istinaden verdikleri mücadele ve yaptıkları şikayetlerin çok kıymetli olduğuna inancımı yitirdim. Forumdaki anlayışın biraz "maçı sert yöneten hakem kafasına" girdiği hissiyatindayım. Öyle futbol da zevk vermez, kavgası gürültüsü çok olur malum.
Taban fiyatlar kadar başka ciddi başka sorunlar var forumda ancak yeterince dikkat verilmiyor. Toksik üyelerin sadece ticareti değil, iyi niyetli her türlü konuyu baltalayanların gözünün yaşına bakılmaması lazım....