Selamlar herkese,

annemin arkadaşı bir mağazadan mobilya alırken kefil istemişler, annem de ona kefil olmuş ve senede imza atmış. Ancak borç ödenmeyince, 8.000 TL civarında olan asıl borç faiz ve masraflarla birlikte yaklaşık 50.000 TL’ye çıkmış. Annem 4-5 yıldır arkadaşının "ben ödeyeceğim" sözlerine inanmış ama ödenmeyince şimdi annemin üzerine haciz gelmiş.

UYAP üzerinden dosyayı sorguladığımda, toplam borcun 50.101 TL olduğunu, içinde asıl alacak, faiz, avukatlık ücreti, masraflar ve harçların da yer aldığını gördüm. Dosya hâlâ açık durumda.

Avukatla muhatap olmak istemiyorum çok sert bir dili var kendimi tutamayıp küfür ederim diye çekiniyorum.

Benim öğrenmek istediğim:

1. Avukatla iletişim kurmadan, doğrudan icra dairesine gidip bu borcu ödeyebilir miyim?

2. İcra dairesi üzerinden taksit yapılması mümkün mü, yoksa sadece avukatla anlaşarak mı olur?

3. Diyelim ki yarın 20.000 TL yatırdım, bu para dosya hesabından düşer mi ve kalan borç güncel bakiyeden mi devam eder?

4. Borcun tamamını kapak hesabı çıkararak icra dairesine yatırırsam dosya doğrudan kapanır mı ve hacizler kaldırılır mı, yoksa ayrıca avukata bildirmem gerekir mi?

Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. 🙏