Bu konuda tecrübe edemediğin için böyle diyorsun. Eskiler (60lı 80lı yıllar) olabilir ama son 20 yıl ya da 20 yıla yakın imkansız denilebilecek gibi. Belki de fazladır. 38 yaşıma geldim, imkansız diyebiliyorum. Kaç kişiyle tanıştım, 1 kişi bile efendi, düzenli, güvenilir, sağlığına dikkat eden, kibar konuşan, sessiz ya da yerine göre konuşan, atik olmayan bir kişiyi istemedi.
1. Paran varsa ve öyle milletin yanında laylaylom konuşmuyorsan, komik değilsen, yani komiklik yapmıyorsan ya da hafif yerine göre güldürürsen, her zaman güven verip de seni yanlarına yakıştırmıyorsa, atik davranmıyorsan, çapkın değilsen ama sevdiğini belli ediyorsan, hatta söylüyorsan, paran olduğu halde, yani zenginsen bile isteyenin yok. Hatta kendi aralarında bir organizasyon düzenleseler, sana söylemeyebiliyorlar. Zengin, güvenilir ama eğlenceli değil icabı. Hem yanlarına da yakıştırmıyorlar zaten. Zenginsen ilgi ve sevgi gösterenin olabiliyor ama isteyenin olmayabiliyor.
2. Paran normal memur maaşı ise, laylaylom konuşuyorsan, atik davranıyorsan, güven konusunda şüpheliysen, çapkınsan ve yanlarına yakıştırmasalar bile yanlarında olmanı isteyebiliyorlar. Eğlenceli olsun ama ne olursa olsun icabı. Yanlarına yakıştırmasalar da istiyorlar.
3. Çapkınsan, kültürün yoksa, hafif esprik argomsu küfürlüysen, eğlenceliysen, laf etmeyi beceriyorsan, güven veremiyorsan, başka kadınlara şaka icabı bakıyorsan, paran az olsa bile yanlarında isteyebiliyorlar. Eğlenceli olsun ama ne olursa olsun icabı.
Aslında çok nadir kızlar var. Uysal, sakin, efendi insanları istiyorlar ama sayıca az işte. Ama istedikleri kişide küçük bir kusur (engel gibi) varsa yine istemiyorlar gibi. Coğrafyamızda böyle. Bir arkadaşım memurdu. Türk kızıyla evlenilmez diyordu. 40 yaşına gelmişti sanırım. Avustralya'ya gitmişti, memuriyetten çıkarılacağını bildiği halde gelmedi. Çapkındı, güçlüydü, eğlenceliydi ama sanırım Türk kızlarının beklentisi çok farklı diye isteksizlik oluştu kendisinde. Bu ülkede dürüst, mütevazı bir adam her zaman aciz gözüküyor gibi.
"Bizim insanımız dürüst, mütevazı insanı sevmez, hatta aşağılar; çünkü nezaket, zayıflık olarak algılanıyor."
- Turgay Çam
Tecrübe etmiş olman, anlattıklarının doğru ve herkes için geçerli olduğu anlamına gelmiyor. Senin gördüğün tablo, senin çevren ve senin seçimlerinle alakalı. Ama bu, tüm kadınları efendi erkek istemez kalıbına sokmak için yeterli değil.
Burada gözden kaçırdığınız nokta şu, Kadınlar sadece efendi veya sadece eğlenceli diye seçim yapmıyor. İnsan ilişkisinde çok daha fazlası var, güven, uyum, çekim, iletişim, ortak değerler
Sen bu boyutları görmezden gelip meseleyi efendi = sıkıcı, çapkın = eğlenceli ikilemine sıkıştırıyorsun. Bu da koca bir yanılgı.
Ayrıca dürüstlük, mütevazılık, nezaket zayıflık değildir. Bu algıyı yaratan şey, bazı erkeklerin bu değerlerin arkasına saklanıp aslında kendi eksikliklerini kapatmaya çalışmasıdır. Kadınlar da bunu fark ediyor. Yani unutma, Efendi olup da aynı zamanda karizmatik, güçlü duran, hayatını yaşayan erkekler gayet ilgi görüyor.
Kısacası problem kadınlarda değil. Problem, senin ve benzer düşünenlerin dünyaya bakışında. Tüm kadınları aynı görüp suçlamak kolay, zor olan, aynaya dönüp ben nerede hata yapıyorum diye sormak.