3 yılı aşkın bir sürede mali müşavirin yanında çalışıyorum dışarı işleri sgk,mtso,vergi dairesi vb. yerlerde hem evrak hazırlıyorum sorun çözüyorum şirket kuruluşu hisse deviri içeri işlerinde ise defter beyan genel muhasebe beyannemeler beratlar karşıt inceleme tutanaklarıyla ve bir çok konu hakkında bilgi sahibiyim ancak aldığım ücret ise aylık 15.000 sizce hakediyor muyum? ne kadar maaş sunmalıyım karşı tarafa.
Muhasebe bürosu ortamını yıllar önce uzunca bir süre tecrübe etmiş ve konuya çok hakim biri olarak ve bulunduğunuz şehre göre benim görüşüm ve piyasa şartlarına göre değerlendirmem:
"Değerlendirmem bulunduğunuz şehir içindir. Genel çalışma şeklidir ve istisnalar muhakkak olacaktır."
Muhasebe bürolarının büyük çoğunluğu "Sigortalı İşçi Çalıştırmaz" genelde Sadece Kalfa, Şef ve 5 yıl üstü aynı büroda çalışanlar sigortalı olarak çalıştırılır. (Çok defteri olan ve 5-8 eleman çalıştıranlar genelde çırak dışındaki herkesi işe başladıktan 6 ay sonra sigortaya başlatır.)
14-16 Yaşında çırak olarak işe başlayan birine bugün verilecek çırak maaşı ortalama olarak Haftalık 2.500 TL - 3.500 TL aralığındadır. Genelde elden haftalık ödeme yapılır.
2 Yıl ve üzeri çalışıp işleri biraz öğrenmeye başlamışsanız ve İşletme Defteri kaydı yapmaya başladıysanız aylık 20.000 TL civarı ya da asgari ücret alırsınız ve çoğunlukla yine sigorta yapılmaz. Belki 1 yıl sonra diyaloğunuza ve çalışma durumunuza göre sigorta yaparlar.
Sonrasında kalfa olup 1.Sınıf defter kaydetmeye başlarsanız maaşınız asgari ücretten bir tık fazla olur. Şu an için 25.000 TL - 30.000 TL civarıdır bu maaş. Bu aralar belki sigortalı olursunuz.
Muhasebe bürosu ortamında 6-7 yıl ve üstü çalışır, işe hakim olur ve piyasada tanınırsanız 30.000 TL - 35.000 TL civarı bir maaş alır ve genelde sigortalı olursunuz. Eğer 5 yıl ve üstü aynı ofiste patron dışında 1-2 kişi çalışıyorsanız ofisin demirbaşı olur ve istediğiniz gibi at koşturursunuz ve maaşınız 35.000 TL - 45.000 TL aralığında olur.
Muhasebe bürosu çalışanı Meslek aşkı ile ve ortam bağımlılığı nedeni ile sömürülerek çalışmaya devam eder...