Bence bu tamamen psikolojik bir şey.
İnsan istese geçmişte yaptığı şeyi bugün de yapabilir. Bazı insanlar yapsa da zevk almayabilir çünkü o günkü arkadaşı ya da o günkü heyecanı yoktur.


İlk deneyimler her zaman daha iyi oluyor ve unutulmuyor. İnsanlar da hep “O anki hevesim olsa keşke.” diye düşünüp ah vah ediyor.


Halbuki bu durumu kabullensek ve önümüzdeki diğer deneyimleri tatmak için, geçmişte yaşadığımız deneyimleri sürekli düşünmek yerine ileriye odaklansak, belki de geçmişte yaşadığımız deneyimlerden daha iyilerini yaşayacağız ve daha çok seveceğiz.


Ancak insanın geçmişe dair özlemi, önündeki deneyimlerini tatmasını engelliyor. Bu deneyimleri tatsa bile geçmişe bağımlı halde olduğu için bir zevk alamıyor.


O yüzden en iyisi geçmişi unutmak değil; tabi ki geçmişte yaşanan olayları orada bırakmak ve diğer deneyimleri tatmak için çaba göstermek.