Öncelikle doğrudan diyetisyen, saçma sapan zayıflama hapları (hepsi gıda takviyesi diye geçer) kullanmak yerine bir endokrinoloji ve metabolizma hastalıklarında uzman hekime görünmek gerek. Yapacağı tahliller ve koyacağı teşhisten sonra sağlıklı ilerlenebilir. Sonrası gerekirse diyet ekzersiz vb. Tıbbı teşhis olmadan bu işler tehlikeli. Örneğin adam kalp hastası ekzersiz yapacağım diye kalp krizi geçiriyor. İşin tıbbı yanını çözdükten sonra geriye kalan irade. Örneğin ben günde ortalama 2.5 paket (stresli zamanlarda 3.5 paket/gün çıktığım oldu) sigara sömürürken karar verip bir günde bıraktım. Bir gün önce 3.5 paket sigara içmişken ertesi gün sigarayı ellemedim. 2005'in Temmuz başından beri tütün ürünü almadım (elektronik sigara, nikotin bandı, nargile vb dahil). fakat o yıllarda 72-76 kg aralığında iken sigarayı bıraktıktan sonra stresmi yemek yemeye yönlendirdim. 5 yılda 130 kgya çıktım. sonra 90'a indim ama yaklaşık 10 yıldır 100-110 kg aralığında gidip geliyorum. Gece 3'de kalkıp 4 yumurtalı kaşarlı/domatesli omlet yapıp 1.5 ekmek ve salata ile yerim. Millet gece tuvalete kalkamıyor ben kalkıp birşeyler pişiriyorum. Koyverdim gitti. Sigaradaki irade ve inatçılığımı yemek konusunda sürdürebilsem 70 kg'yu geçmezdim.