Selamlar.
Son zamanlarda forumda artan claude, gemini veya grok yapay zeka api satış konularını herkes denk gelmiştir, bu apiler hakkında bir kaç şey söylemek istiyorum.
Forumda api satanların çoğu, custom serverler üzerinden api sağlıyorlar.
Nedir bu custom serverler?
Siz claude 4 kullandığınızı düşünürsünüz, arka planda mistral ai cevap veriyordur, işleyişi bilmiyorsanız anlamayabilirsiniz.
Burda %100 kullanıcıyı salak yerine koyma, aldatma söz konusudur.
Custom serverlerin hiç birinde claude, gemini, grok gibi pahalı yapay zeka araçları sağlanmaz.
Şimdi şunu diyebilirsiniz, ben yapay zekaya soruyorum claude 4 müsün diye, evet diye cevap veriyor.
Size cevap veren, düşük kalitedeki free bir yapay zeka aracının claude 4 için eğitilmiş fine tuning modelidir.
Nedir bu fine tuning?
Microsoft burda cevaplamış :
https://learn.microsoft.com/en-us/wi...ai/fine-tuning
Size claude 4 gibi cevap vermesini sağlıyorlar, ancak bunlar belli bir parametrede, burda kilit nokta, cevap verme şeklidir, bilgi şekli değil, bunlar claude, gemini kadar gelişmiş yapay zeka araçları değil, sadece cevap verme şekilleri bunun gibi.
Yani claude 4 cevap verme templatesinde, size cevap veriyorlar, ama içerik farklı bir yapay zeka aracına ait.
Eğer direkt olarak api hizmeti almıyorsanız, arada custom server tarzı bir yapı varsa, kesinlikle orjinal claude veya gemini, grok kullanmıyorsunuz, forum yönetiminin de bu konuya el atması gerekiyor.