@cleiner;öncelikle geçmiş olsun.
Malesef şimdiki üniversitelerin bile kalitesi eski meslek liseleri kadar değil. Bir de önüne gelen "paha vaağğhh paha paahaaa" deyip sırf parası için bilgisayarcı, telefoncu oldu. Zaten bu ülkede bir baltaya sap olamazsan ya teknik servis oluyorsun ya sözde gazeteci (ilkokul mezunu olup youtube'da röportaj yapıyor diye sarı basın kartı isteyenler var). Mesleğini hakkıyla yapan, gerekli, bilgi beceri ve ahlaka sahip, sanatkar, emektar, gerçek esnafları tenzih ederim. Öncelikle gittiğiniz serviste bilgisayarı alan arkadaşın kullandığı ekipmana bakın. Antistatik bileklik takıyor mu? ortam işleme uygun mu? Bilgisayarı toz toprak içinde mi veriyor yoksa hava ile temizleyipm ekranı da özel solüsyonla silip mi veriyor? Herif firma açıyor ama gereki ekipman yok. Ortamı Afrika, istediği servis ücreti İskandinav ülkeleri. Neyse.
Tork anahtarı demişsiniz ama anlamadım? Torx (altı köşeli yıldız tip) T5/T6 vida mı? Bi milyoncularda 20-30 TLye bunları açan tornavida satıyorlar. Akakçede İzeltaş 96 TL gözüküyor. Genelde ya philips (yıldız) M2-M3 ya da torx (altı köşeli yıldız) T5/T6 tipi olurlar.
Genelde açılışta olan bu tip arızalar birkaç tip
- Eğer işlemci termal macun değişti ise, termal macunun çok kalın sürülmesi işlemcinin yeterince soğumamasına neden oluyor. İlk birkaç saniye içinde kapanabiliyor. Aynısı ekran kartı işlemcisi için de geçerli . Birkaç laptopda her iki işlemci de aynı soğutucu playa bağlanıyor.
- RAM'lerin slotlarında temassızlık. Düzgün takılmamıştır yada söktükten sonra slota toz girmiştir. Açılış kontrolünde (POST) birkaç uyarı biipi verip kapanabilir.
- Statik elektrik kaynaklı yada yanlış müdahale örneğin kapağı açayım diye metal tornavida ile ittiriken ana karta zarar verilmesi sonucu anakart hasarları.
- Çok nadir de olsa başıma gelen bir arıza da pili şarj etmeden nedense tamamen bitmiş oluyor. Aşırı boşalan bataryalar şarj alamıyor bazen (koruma devresini atlatıp uygun ekipmanla onu da şarj tutacak seviyeye getimenin yolu var ama o başka bir konu). Bu şekil bataryalarda bilgisayar birkaç saniye için güç alıyor sonra kapanıyor. Emin olmak için (batarya çıkabilirse) bataryayı çıkarıp doğrudan şarjda deneyebilirsiniz.
Gene de sorun çözülmezse öncelikle ilgili firmadan servis tutanağı isteyin. Sonrası "anakart tamiri" konusunda uzman başka firmaya götürün. Eğer önceki servis sebepli anakart hasarı tespit ederlerse servis raporu isteyin. Sonra gerekli hukuksal girişmlerde bulunup zararınızı tazmin ettirmeye çalışın. Ayrıca o servsin bağlı olduğu meslek odası vb gibi yerlere de şikayet dilekçesi verin başları ağırsın biraz.
Detaylı cevabınız için teşekkür ederim. İnanın 5-6 defa tork anahtar takımı seti aldım hiçbiri olmadı. Ben de arkadaşımın bilgisayarcıya gittiğini duyunca bende gelip pc vereyim temizlik ve bakım yapsınlar dedim. 5 yıl evvel den de eski leptoplarımın klavye değişimi gibi basit işlerini yaptırdığım mahalle arasında bir dükkan. Üstelik data Center vs. Kuruyorlar..
Dün aradım hala sonuca varamamışlar. Birkaç gün daha bekleyeceğim o zaman dediğiniz şekilde ilerleyeceğim.
geçmiş olsun en çok yaşanan olay fan soketini takmadan kapatıyorlar (defalarca başıma geldi), çok bilgisayarı 5 dakikada teslim ettiğim oldu.
Sizin durumunuzda da benzer bir konu. işte bu yüzden bıraktım bilgisayar işlerini. parayla yapılacak iş değil. Şimdi bilgisayarcı haklı olabilir siz de aynı anda haklı olabilirsiniz. Kuzenim beni çağırıp "ya şu bilgisayara baksana" dediğinde başıma geleceklerini bilerek oturuyorum bilgisayara sonrasında zaten akşama kadar temizlik macun vs (bakkal işi yapıyor) yavaşlayınca beni çağırıyor oturduğumda bozulacağını biliyor
Mesela bir müşterimin bilgisayarına format attım, çağırdı beni yanına "senin atacağın formata" diye başladı sayıklanmaya. abi ne oldu sorun gözükmüyor dedim, "gir bakalım Google'a, haberler yaz, bak milliyet çıkmıyor" haaaaa sorun bumu. Parasını geri verdim o gün bıraktım bu işleri
Hocam inanın hiç bir arızası olmayan daha önce tornavida bile değmemiş bir bilgisayar dı.
Denk gelmiş olabilir mi binde bir ihtimal. Haberler bulamadığım için kızacak kadar değil yani ☺️