gpt cevabı :
Öncelikle geçmiş olsun — durum ciddi ama panikle hareket etmek zarar verir. Aşağıda hem hukuki çerçeve (Türkiye) hem de hemen yapmanız gerekenler, savunma argümanları ve dava/uzlaşma sürecinde kullanabileceğiniz somut adımlar var. Ben avukat değilim; verdiğim bilgiler genel hukuki bilgi niteliğindedir. Kesin ve bağlayıcı strateji için acilen bir fikri mülkiyet / bilişim hukuku avukatı ile çalışın — ama o avukata götürmeden önce aşağıdaki delilleri hazırlamanız çok işe yarar.

1) Kısa hukuki çerçeve — neyle karşı karşıyasınız

<ul data-end="1339" data-start="546"><li data-end="772" data-start="546">Yazılım eserleri Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) kapsamında korunur; eser sahibi (yazılım üreticisi/distribütörü) lisanssız kullanım halinde tazminat ve cezai hak talep edebilir. Konu: SolidWorks iddiası — acil delil koruma ve hukuki savunma talebi</em>
Merhaba,
Bugün yapılan denetim sonucu şirket bilgisayarlarında izinsiz SolidWorks kurulumları tespit edildi; davacı tarafından toplam 260.000 USD talep edilmiş, müzakere sonucu 100.000 USD’a düşürülmüş. Şirketin faaliyet konusu çini/seramik olup SolidWorks kullanımına gereksinim bulunmamaktadır. Kurulumların herhangi bir yetkili tarafından onaylandığına dair kayıt yoktur.
Acil olarak yapılmasını talep ettiğimizler: 1) İlgili makinelerin adli imajlarının alınması; 2) Ağ/AD/log/USB verilerinin toplanması; 3) Kurulum metadata ve dosyalarının korunması; 4) Davacı talebinin dayanaklarının (lisans türü, fiyatlandırma, bilirkişi raporu) talep edilmesi ve incelenmesi; 5) Çalışan beyanlarının alınması.
Bilirkişi incelemesi ve olası uzlaşma stratejisi için acil destek rica ederim.
İmza...
</blockquote>Kullanabilirsiniz — isterseniz bu metni sizin adınıza Türkçe olarak düzenleyip e-posta haline getireyim.
8) Ne beklenir / olası sonuçlar — mantıklı beklenti yönetimi
  • Cezaî kovuşturma açılabilir ancak bu konu genelde teknik tespitlere ve kast unsuruna bağlıdır. (TCK ve FSEK hükümleri uygulanabilir.) Bilişim Hukuku Derneği+1
  • Maddi tazminat talebi bilirkişi raporuna bağlıdır; rapor hatalıysa miktar düşebilir veya kaldırılabilir. Örnek davalarda bilirkişi tespitleri ve hesaplama metodları mahkeme kararını etkilemiş. Avevrak
  • İç hukuki takip (çalışana rücu, disiplin) olası ve sık kullanılan bir yol. Harbiye Hukuk
9) Hemen teklif edebileceğim yardımlar (benim yapabileceklerim)
  • Delil toplama/checklist’ini sizin için adım adım (teknik komutlar, hangi log nereden alınır, hangi formatta teslim edilmeli vs.) haline getirip hazırlayabilirim.
  • Avukata gönderebileceğiniz hazır bir özet + kanıt listesi e-postası şablonu yazabilirim (zaten yukarıda kısa bir metin var; genişletebilirim).
  • Davacıya istenecek teknik ve mali dayanak listesinin (lisans tipi, lisans satın alma kanıtı, kullanılan sürümün hangi dosyaların dayanağıyla Premium/Standard diye belirlendiği, değerleme yöntemi) resmi talep metnini hazırlayabilirim.
  • Bilirkişi raporuna teknik itiraz hazırlamak için kullanılabilecek uzman sorular / inceleme listesi hazırlayabilirim.