Geçenlerde ofisimize bi vatandaş geldi. Martı Tag, Uber benzeri bir App yaptırmak istediğini ve ciddi bi şekilde bu tarz projeye atılmak istediğini söyledi. İlk sorduğum şey "Bütçeniz nedir?" sorusu oldu. Bütçesini söyledi ve bu bütçeye böyle bi işin olmayacağını söyledim. Ne kadar bir bütçe gerektiğini sorduğunda ortalama, App yazılımı, reklamlar cart curt derken böyle bir proje için gereken parayı söyledim. Aldığım cevap şuydu "Yaa o kadar param olsa zaten çalışmam" dedi ve çıktı gitti. Eğer bu soruyu sormasaydım saatlerce proje üzerine konuşup fikir alışverişi yapacaktık ve sonunda boş geçen saatler kalacaktı elimde.

Normalde Bu iş için bütçeniz ne kadar? sorusu mantıklı bir soru ama yerine göre mantıklı bir soru. Hayatımda hiç basit işler için (Web Tasarım, E-ticaret, Orta Düzey Yazılımlar) bu soruyu sormadım ama eğer karşı taraf uzun uzun konuşulup epey'de para gerektiren bir proje ile geldiyse bu soruyu sormak çok mantıklı. Zaten ortalama bütçesi böyle bir projeye uygun değilse konuşup zaman çalmaya da gerek yok.

Umarım ( sen adam koparıyorsun, sen öylesin sen böylesin diye konuşmak için konuşacak kişiler yanıtlamaz )