Selamlar, şuan ki durumun hakkında çevremde fazla insan olmadığından sizlerden fikir almak istiyorum. Daha anlaşılır olması için durumumu ve fırsatı ayrı paragraflarda açıklamak istiyorum.

Kendi durumum:30 yaşında biri olarak 5 yıldır orta ölçekli bir yazılım firmasında çalışıyorum. Aldığım net maaş 2 asgari ücret. Çalışma saatlerim 8-5 ve mesai saatlerimiz oldukça yoğun geçiyor. Müşterilerin sürekli istek revizeleri, yeni müşterilerin talepleri, kurulumları, amirlerin hadi hadi, ne zaman bitecek sözleri filan derken fazla mesai yapmak durumunda kalıyorum. Fazla mesaiden kastım sabah 8 den başlayıp 5de bitirmeden akşam 10 veya 11'e kadar çalışma oluyor. Hatta bazı durumlarda cumartesi ve pazar ofise çağrılıp çalışmalara devam ediyoruz. Fazla mesai ücretleri verilmiyor. Bu durum artık beni oldukça yordu hatta yazılım yapmayı sevsemde artık bırakma isteğine geldi. Çünkü yazılımda sürekli kendi geliştirme, birçok yeni teknolojiyi bilmek gerek ve 7/24 sisteme müdahale etme durumu var. Bu kadar çalışmaya bu kazanç beni motive etmediğinden bu sektörü bırakmak istiyorum. Başka bir firmaya girsemde aynı durumları yaşayacağımı düşündüğümden ilerisinide planlayamıyorum. Belki kendimce abartıp kendimi korkutuyorum bilmiyorum bu yazılım sektörü kafamda çok karışık.

Gelen fırsat: Baya uzun zamandır bir tanıdığım bir abim şarküteri mağazası açıyor ve bana %50 ortaklık teklif ediyor. Kendisi uzun süre şarküteri işi yaptı bu alanda oldukça fazla toptancı tanıdığı ve itibarı var güzel paralar kazandıktan sonra farklı bir sektöre yatırım yaptı ama istediği gibi kazanamadığından ek olarak tekrardan şarküteri alanına girip ek kazanç sağlamak istiyor. Yanında beni dükkanla ilgilenmek ve işi öğretmek istiyor. Şuan hatta yaya trafiği yoğun dükkanı belirledi ve kira sözleşmesini imzaladı.

Ortak olabilmem için: Eğer ortak olursam 9-5 çalıştığım firmadan istifa edeceğim. Elimde nakit olmadığından arabamı satıp (800 bin tl) bu işe gireceğim.

Şöyle kısaca bana artıları ve eksilerini yazarsam;

Artıları:
  • Kendi işim olacak ve ne kadar çalışırsam o kadar kazanacağım.
  • Akşam eve geldiğimde bu akşam beni arayacaklar mı diye kafam sürekli işte olmayacak.
  • Sürekli başımda hadi hadi, ne zaman bitecek mobingi yapacak kimse olmayacak.
  • Yeni teknoloji gelmiş, öğrenmem gerek veya şu firma iş başvurularında bu teknoloji istiyor gibi derdim olmayacak.
Eksileri:
  • 9-5 işimi kaybedeceğim.
  • Düzenli maaşımı kaybedeceğim.
  • Günlük çalışma saatim 12 belki 15 saat olacak. Sabah 8 akşam 8 çalışma olacak.
  • Arabamı (800 bin tl) kaybedeceğim.
  • Hafta sonu izinlerim artık yok en azından 1 sene birileri almadığımızı düşünürsek.
Evet eksilerden durum belli oluyor olabilir ama diğer tarafta da kendi işin ve daha yüksek kazanç ihtimali var. Şuan kendi işim ve çalışmaya göre kazanç tarafını gördüğümden, böyle riskler alınmadığından yüksek kazançlar alınmadığını bildiğimden gerçekleri göremiyor olabilirim. O yüzden sizden fikir almak istedim. Sizce bu durum bir fırsat mı? Çok büyük risk mi? Siz olsanız nasıl bir yol izlerdiniz? Aklıma gelmeyen başka bir şey varsa sorun yazın lütfen.