16-8 düzene girmek için en iyisi ama ben ilk defa yapacağım için 48 saat yapsam daha iyi olur gibi geliyor. Vücutta biriken su, yağ ne varsa yakıp atsın, organlar bir rahatlasın. Format atmak gibi düşünüyorum bakalım. Ama son bir lahmacun, yanına yayık ayran ve bir de baklava gömdüm maalesef. 6'dan sonra başlıyorum.
Hocam o zmn ilk önce 12 sonra 18 sonra 26 sonra 34 gibi gidin bir anda şok etkisi çok kötü bir şey.😊
Ayrıca oruç tutarken spor yaparsanız yağ yakımı 4-5 kat artıyor.
3 saat yürüyüş yaptım 200 kalori yaktım 1 saat sporda 600 yaktım.
1️⃣
48 saat açlık ilk defa için çok agresif- Vücut ani açlığa adapte olamadığı için baş ağrısı, baş dönmesi, düşük tansiyon, halsizlik olabilir.
- Özellikle böyle ağır bir yemekten sonra (lahmacun + baklava + ayran) doğrudan 48 saat başlamak mideyi ekstra şoklar.
2️⃣
16:8 aralıklı oruç ile format etkisi- 16 saat açlık + 8 saat yemek penceresi, hücre yenilenmesini tetikler (otokaji başlar).
- İlk gün 1214 saat açlıkla başlamak bile vücutta hafif temizlik sağlar.
- Su ve şekersiz çay/kahve ile desteklersen organlar da rahatlar.
3️⃣
Vücutta biriken su ve yağ- 48 saat açlık yağ yakımını başlatır ama çoğu zaman ilk kayıp su ve glikojendir, yani gerçek yağ yakımı yavaş olur.
- Hafif aralıklı oruç + düzenli su + hareket, hem daha sürdürülebilir hem organları zorlamadan temizler.
🔹
Önerim:
- Bugün 6dan sonra yemek yediği için geceyi normal geçirip ertesi gün 16:8 ile başlamak daha mantıklı.
- Yani mesela sabah 10da kahvaltı yerine su/çay, 128 arası yemek.
- Böylece hem format etkisi olur hem vücut şok yaşamaz.