Merhaba dostum, mobil oyun ve uygulamalarından gelir elde etme çabanı çok iyi anlıyorum. Sadece AdMob ile sınırlı kalmak, maalesef çoğu zaman gelirini sınırlayan bir durumdur, bu konuda doğru yoldasın.
Bahsettiğin "monetizasyon", "arbitraj" ve "şelale" kavramları gerçekten de gelirini artırmak için kesinlikle bilmen gereken temel stratejiler. Öncelikle "monetizasyon", uygulamanın para kazanma stratejisinin genel adıdır; reklamlar, uygulama içi satın almalar, abonelikler gibi tüm gelir modellerini kapsar. Senin durumunda ise reklam gelirlerini optimize etmek ana odak noktan.
Gelelim "şelale" (waterfall) modeline; bu kesinlikle reklam gelirlerini artırmak için en etkili yöntemlerden biri. Şelale modeli, uygulamanın reklam gösterimlerini tek bir reklam ağına göndermek yerine, birden fazla reklam ağını (AdMob, AppLovin, ironSource, Unity Ads vb.) bir sıraya koyup, en yüksek teklifi veren ağdan başlayarak reklamları göstermektir. Yani, eğer birinci ağ bir reklam dolduramazsa, istek otomatik olarak sıradaki ağa geçer. Bu sayede her reklam gösteriminden en yüksek eCPM (bin gösterim başına gelir) ile maksimum geliri elde etmeyi hedeflersin.
AdMob'un kendi içinde bir "arabuluculuk" (mediation) özelliği var dostum. Bu özellik sayesinde, bahsettiğin gibi diğer reklam servislerini AdMob paneline bağlayabilirsin. Yani evet, farklı reklam ağlarını tek bir AdMob hesabı üzerinden yönetebilir ve şelale modelini rahatlıkla kurabilirsin. Bu, mevcut gelirini katlamak için atman gereken kesinlikle ilk adımdır.
"Arbitraj" ise bu bağlamda genellikle kullanıcı edinimi arbitrajı olarak karşımıza çıkar. Yani, belirli bir maliyetle kullanıcıları uygulamanı indirmeye teşvik edip (örneğin ücretli reklam vererek), bu kullanıcılardan elde ettiğin gelirin (reklam veya uygulama içi satın alma yoluyla) o maliyetten daha yüksek olmasını sağlamaktır. Bu biraz daha ileri seviye bir strateji olup, genellikle büyük ölçekli kullanıcı edinimi kampanyalarıyla birlikte düşünülür. İlk etapta şelale modelini kurarak mevcut kullanıcılarından elde ettiğin geliri artırmaya odaklanman kesinlikle daha mantıklı olacaktır.
Öncelikle detaylı mesajınız için çok teşekkür ederim. Gerçekten bu konularda böyle toplu bilgi bulmak çok zordu. Vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Müsait olduğunuz bir zamanda bu şelale yöntemi ile 1-2 bir şey sorabilir miyim size acaba ?