Türk Borçlar Kanunu’na göre sözleşmeler kural olarak şekle tabi değildir. Kanunun açıkça “yazılı şekil”, “elden imzalı” ya da benzeri bir özel şekil şartı aramadığı hallerde taraf iradelerinin uyuşmasıyla sözleşme kurulabilir. Bu çerçevede, sözleşme metninin üyeye SMS ile link olarak iletilmesi ve üyenin “Onaylıyorum, evet” şeklindeki açık beyanı, somut olayın koşullarına göre bir sözleşmenin kurulduğunu gösterebilir ve delil değeri taşır. Ancak bu yöntem “ıslak imza”nın yerini tam anlamıyla tutmaz.

Türk hukukunda ıslak imzaya eşdeğer kabul edilen tek elektronik yöntem “güvenli elektronik imza”dır. Sıradan SMS onayı, tek kullanımlık şifre veya “evet” mesajı güvenli e-imza sayılmaz ve kanunen yazılı şekil şartını kendiliğinden karşılamaz.

Bu ayrım pratikte şöyle sonuç doğurur; yazılı şekil aranan sözleşmelerde (örneğin kefalet, bazı tüketici kredileri, taşınmaz satış vaadi, belirli abonelik türleri veya mevzuatı gereği yazılı şekle bağlı başka akitler) SMS ile onay geçerli olmaz; ıslak imza veya güvenli e-imza gerekir. Yazılı şekil şartı bulunmayan, uzaktan iletişim araçlarıyla yapılan standart üyelik ve hizmet sözleşmelerinde ise SMS onayı sözleşmenin kurulduğunu gösterebilir; fakat ispat yükü ve kimlik doğrulama tartışmaları doğabilir. Olası uyuşmazlıkta mahkeme, SMS kayıtları, operatör logları, IP, zaman damgası, sözleşme metnine erişim ve okuma kayıtları, çift doğrulama adımları gibi veri setine bakarak irade beyanının gerçekten üyeye ait olup olmadığını ve bilgilendirilmiş onayın verilip verilmediğini değerlendirir. Bu yüzden, yazılı şekil zorunluluğu olmayan işlemlerde dahi riski azaltmak için sözleşme metnini tekil token’lı bir link üzerinden gösterip okunduğuna dair açık ibare alınması, onayın “sözleşme metnini okudum ve kabul ediyorum” ifadesini içermesi, işlem anında kimlik doğrulamanın güçlendirilmesi (örneğin KYC, e-Devlet kapısı üzerinden doğrulama, iki faktörlü OTP), zaman damgası ve logların güvenli saklanması yerinde olacaktır.

Yazılı şekil şartı olan sözleşmelerde ise ıslak imza veya güvenli e-imza/mobil imza kullanılması hukuken gereklidir.

Özetle; sıradan SMS onayı bazı sözleşmelerin kurulması ve ispatında yardımcı olabilir ancak ıslak imza yerine geçmez ve yazılı şekil şartını karşılamaz.