Hocam, internet hızınızın düşük görünmesinin birçok sebebi olabilir. Bu durum modem ayarlarından ya da donanımsal bir sorundan kaynaklanabileceği gibi, operatörün uyguladığı profil sınırlamalarından da ileri gelebilir. Bizim altyapımız VDSL olup, yapılan sorgulamalarda genelde 70 Mbps civarı görünse de aslında 100 Mbps’i rahatlıkla desteklemektedir. Fakat müşteri hizmetlerinde çalışan operatörler, ekranlarında kaç Mbps görünüyorsa en fazla o profili açıyorlar. Yani altyapınız 50 Mbps gösteriyorsa, doğrudan 50 Mbps’lik bir profil tanımlıyorlar.

Eğer modeminiz teknik olarak uygunsa, Margin DB veya xDSL istatistiklerinizi inceleyip operatöre iletebilirsiniz. İnternet profilinizin 100 Mbps olarak güncellenmesini talep edin. Benzer bir durum bende de yaşandı. Uzun süre ikna edemedim fakat saha ekibi gelip cihazlarıyla ölçüm yaptığında, hattımın 100 Mbps’i desteklediğini gördüler. Özellikle Keenetic gibi gelişmiş modemler sayesinde bu değerleri rahatlıkla gözlemlemek mümkün. Ancak bazı operatörler “altyapınız yetersiz” veya “devre yanar” gibi bahanelerle yükseltme yapmaktan kaçınıyorlar. Hâlbuki ben uzun süre 100 Mbps profilinde sorunsuz kullandım.

Bir diğer ihtimal de kablodan kaynaklı sorunlardır. Siz kablonuzu yenilemiş olabilirsiniz ancak kullanılan kablo kalitesizse parazitlenme yapabilir. Bu da hızınızı ciddi şekilde düşürür. Parazit ölçümü için saha ekiplerinde özel cihazlar bulunur, ancak kendiniz temin etmeye çalışırsanız pahalı bir ürün diye hatırlıyorum. Bu nedenle en pratik çözüm, kabloyu yenilemek veya uç bağlantılarını düzgün şekilde yeniden yaptırmaktır. Uç kısmı iyi yapılmadığında da hız kaybı yaşanabilir.

Özetle, önce operatörünüzden 100 Mbps profil tanımlamasını talep edin, ardından kablo kalitesini ve uç bağlantılarını kontrol ettirin. Bunlar genellikle hız problemlerini çözen temel adımlardır.