vural17 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam güzel bir noktaya değinmişsiniz ama emin olun işin içinden biri olarak söylüyorum; o kadar basit değil.
Bir yazılımcı kendi projesine başlamak istese bile iş sadece kod yazmakla bitmiyor. Kod yazmak değil zaten olay sistemi tasarlamak en ufak bir adımınızda aldığınız kararlarda da bunu yapıyoruz aslında tüm insanlar yapıyor . Yaşadığımız her vakitin belli zamanlarında her birimiz bir sistem çiziyoruz . İşte bundan bahsediyorum . n tane yol var ve önce n yoldan 1 ini seçmek gerek . Yol içinde yollar var yani sistem bu kabataslak . Kod yazmak sonraki iş . Pazarlaması, reklamı, müşteri desteği, finansmanı, hukuki tarafı derken koca bir süreç ortaya çıkıyor.
Emin olun, kaç projeye başlanmış, kaç proje yarıda bırakılmış, kaç proje tamamlanıp kenara atılmıştır bir bilseniz… Bizim tarafta bu sayılar az değil. Bir yerde yazılım tamamlanıyor ama iş modelini sürdürecek sermaye ya da zaman olmayınca proje rafa kalkıyor.
O yüzden birçok yazılımcı, risk almak yerine “garantili” olan freelance işlere yöneliyor. Çünkü en azından emeğinin karşılığını düzenli olarak alabiliyor.
Kısacası proje yapmak hepimizin aklında, hayalimizde var; ama hayat şartları ve riskler herkese aynı cesareti vermiyor. Ama en azından ahlaksızlarla muhatap olmak yerine doğru yolun bu olduğuna hemfikiriz zaten.
Hocam ben yanlış anlamadım sanırım ama konu hakkında yazılımı satışa çıkarın ya da pazarlayın veya birilerine kiralayın olarak dillendirme yapmak istememiştim, ben daha çok kafa verip, analiz yapıp, ardından ne ve nasıl kazanç yapılabilir, nasıl kısa vade de kazanç yapılır.. Nerelere dahil olsam? Misal bir yazılım ile spam odaklı hit çeksem ya da sosyal medyayı otomatikleştirsem, yapmak istediklerimi otomatikleştirsem, kendi içinde bir eko sistem yaratsam ve verdiğim emek ve de fikir / düşünce sonucu bu sistem tek başına bana pasif gelir yaratsa.. Gibi, gibi..

Sonra ki süreçte ise yine bir analiz ve de düşünce ya da.. Ya da.... Yine aynı sistemin tekrarlanması, testler, aşamalar....

Elbet tabii zaman mutlak hakikattir, zamana karşı hareket ediyor ve de çaba sarf ediyoruz, elbet tabii anlıyorum. Sadece konu hakkında ciddi ciddi bir ton fikir ve de yapılabilir / yapılmayı bekleyen durumlar mevcut hocam, buna istinaden dile getirmek istemiştim ricam.

Bu şahsım adına tek başıma yapamayacağım bir oluşumdur.